Ny lorte-undersøgelse

Tusinder i det gamle Vejle Amt har prøvet det: At lave en prøve af deres afføring. Fra i dag udvides tarmkræft-screeningen til hele landet.

Regionerne forventer at kunne afværge 150 dødsfald årligt med et nyt tarmkræft-screeningsprogram.

Den nye screening henvender sig til alle danskere mellem 50-74 år.

Formålet er at finde kræft i tidlige stadier, og derefter hurtigt kunne sætte gang i behandlingen, så sygdommen ikke udvikler sig.

Desuden er formålet at nedsætte forekomsten af tyk- og endetarmskræft ved at identificere og fjerne forstadier, før de udvikler sig til kræft.

- Jeg er glad for, at regionerne nu er klar til at tilbyde tarmkræftscreening til mere end hver fjerde borger, siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S) til Ritzau.

- Det er alfa omega i kræftbehandling at finde sygdommen så tidligt som muligt, for så er helbredsmulighederne bedst. Derfor er det rigtig vigtigt at undersøge, om der er en tarmkræft under udvikling.

Borgerne i det gamle Vejle Amt kender turen: De får med det nye screeningsprogram sendt et brev med prøvesæt og information om undersøgelsen. Og man skal herefter selv tage en afføringsprøve derhjemme og sende den til laboratoriet.

Hvis de indsendte prøver viser, at der er blod i afføringen, bliver personen tilbudt en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen og henvist til det faste forløb, som gælder for patienter, der er under udredning eller har fået konstateret kræft i ende- eller tyktarm.

- Jeg håber meget, at folk vil tage imod det. Det er jo lidt grænseoverskridende at få tilsendt et hylster, som man skal komme afføring i. Det er der nok nogen, som synes, er lidt underligt siger Bent Hansen.

98.000 borgere i Vejle Amt fik i løbet af 2005 og 2006 et tilbud om at blive tjekket for tarmkræft. Sammen med Københavns Kommune var der tale om et pilot-forsøg.

Dengang var borgerne dog lidt tilbageholdende. Kun 51 pct. af de 98.000 i Vejle Amt tog en prøve af deres afføring.

Alligevel blev der gjort endnu større fund end beregnet: I Københavns Amt 95 kræfttilfælde og 460 tilfælde af polypper, mens man i Vejle fandt 79 kræfttilfælde og 381 tilfælde af polypper.

Resultatet fik i 2007 Kræftens Bekæmpelsen til at ønske en landsdækkende screening for tarmkræft. Og det en den, der nu starter.

Hvert år får flere end 3.600 danskere diagnosen kræft i tyk- eller endetarm. Det er en af de fire hyppigste former for kræft, og chancen for at overleve sygdommen efter fem år er under 50 procent.

Den lave overlevelse skyldes især, at diagnosen ofte stilles så sent, at kræftsvulsten har spredt sig. Bliver sygdommen opdaget tidligere, er overlevelsen meget bedre - omkring 75 procent.

 

Regionerne forventer at kunne afværge 150 dødsfald årligt med et nyt tarmkræft-screeningsprogram.