Nye krav stopper kørsel på havbunden

I næste uge skal en gruppe Mandø-beboere drøfte situationen, efter at Trafikstyrelsen har stoppet al kørsel på den smukke og særprægede rute over havbunden til vadehavs-øen.

Turister må i første omgang nøjes med at drømme om at komme til vadehavsøen Mandø med traktorvogntog ad den naturskønne Mandø Ebbevej.Trafikstyrelsen har til TV SYD protesteret over udlægning af, at den har forbudt kørsel på Ebbevejen.

Skærpede krav

Kontorchef Ib Rasmussen fra Trafikstyrelsen gør i en mail til TV SYD opmærksom på, at styrelsen ikke har forbudt kørsel på havbunden i fremtiden:

- Der vil også fremover være mulighed for at køre traktorvogntog mellem Jylland og Mandø ad Mandø Ebbevej. Det kræver dog, at traktorvogntoget lever op til en række skærpede krav til traktorpåhængsvognens indretning

Ikke råd til nye vogne

- I princippet har de lukket Mandø Ebbevej, siger Jeff Brig Hansen, der er medejer af "Mandø Traktorbus", der er et af de to selskaber, der kører på ruten.

- Vi må gerne komme derud og køre, men vi skal til at bygge helt nye vogne, og det har vi simpelthen ikke råd til, siger han.

Må parkere vognene

Jeff Brig Hansen forklarer, at både hans eget firma og konkurrenten råder over to traktorvogntog hver, som koster omkring 800.000 kroner. Og køretøjerne kan hverken bygges om, så de opfylder Trafikstyrelsens krav, eller sælges.

- Så hvis vi igen skal kunne køre på ruten, må vi pænt parkere vognene ude i skuret og bygge nogle nye, og det kan simpelt hen ikke betale sig rent økonomisk, siger Jeff Brig Hansen.

En ny vogn vil koste op imod en million kr., siger de to entreprenører til TV SYD.
I næste uge mødes Jeff Brig Hansen med en gruppe Mandø-borgere for at diskutere, hvordan problemet kan løses.

Ebbevej må restaureres

- For mig at se er den eneste løsning, at vi får Naturstyrelsen til at godkende, at Ebbevej må restaureres, så vi igen kan få lov at køre på den med vores vogne, som de ser ud i dag.
- Og så skal vi ud og finde midler, så det kan blive ført ud i livet. Men jeg gør mig ingen forhåbninger om, at vi kommer ud at køre i år, siger Brig Hansen.

Tre dræbt

De skærpede krav til kørsel mellem Jylland og Mandø ad Mandø Ebbevej stilles på baggrund af en række høringer, Trafikstyrelsen har ført. Det er sket som opfølgning på en tragisk ulykke i juni 2010, hvor tre mennesker omkom og flere blev kvæstet, da traktorvogntoget Sælen forulykkede under kørsel mellem Mandø og Koresand i Vadehavet, skriver Trafikstyrelsen på sin hjemmeside.

Tilladelser tilbagekaldt

De udtalelser, der er indhentet hos Kystdirektoratet, Politiet og hos Esbjerg Kommune peger nu på, at forholdene på Mandø Ebbevej ikke er forskellig fra den øvrige havbund i Vadehavet.

Derfor har Trafikstyrelsen tilbagekaldt samtlige tilladelser til kørsel med traktorvogntog mellem Jylland og Mandø ad Mandø Ebbevej.

Kun ad Låningsvejen

Efter de skærpede krav på Ebbevej går den eneste vej til Mandø nu ad Låningsvejen, som hverken indebærer kørsel på Vadehavets bund eller er nær så smuk.
- Oplevelserne er mange gange større ude på Ebbevej. Her kører man på havbunden og kan se, hvordan vandet løber over sandet. Man kører gennem ormeskud og kan se østers, der gror hen ad vejen, siger Jeff Brig Hansen.

De nye krav

De nye krav til kørsel på Mandø Ebbevej er magen til de krav, der stilles til kørsel på Koresand.

Det kræver, at vognene skal være udstyret med to affjedrede aksler (en i hver ende af påhængsvognen), at alle sæder skal have sikkerhedsseler og at tyngdepunktet skal være særligt lavt.

I dag køres med dobbeltdækker-vogne, hvor turister ofte sidder ovenpå for at nyde udsynet. Det betyder, at tyngdepunktet ligger for højt.