Dansk mindretal går med i tysk regering

For første gang er det danske mindretalsparti, Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV), med i en regering i den nordtyske delstat Slesvig-Holsten. Partiet stemte lørdag ja til det regeringsgrundlag, som det danske mindretal har forhandlet på plads med det socialdemokratiske SPD og De Grønne.

Det skete på et ekstraordinært landsmøde i Flensborg.

- 105 delegerede besluttede enstemmigt at vedtage regeringsgrundlaget, siger SSV's talsmand Lars Erik Bethge til Ritzau og fortsætter:

- Stemningen er helt i top. Alle både i SSV og det danske mindretal glæder sig til at prøve at omsætte de mål, vi har med hensyn til mindretallet og politisk indflydelse for alle i Slesvig-Holsten.

SSV's afgående gruppeformand, den 64-årige Anke Spoorendonk, bliver kultur- og justitsminister i den nye regering. Desuden vil hun få ansvar for europæiske anliggender.

Spoorendonk har bebudet, at den nye regering vil stå for en mere åben ledelsesstil.

Socialdemokraten Torsten Albig, der hidtil har været overborgmester i Kiel, bliver tirsdag valgt til ministerpræsident af landdagen i den nordtyske delstats hovedstad, hvor den nye delstatsregering kun råder over en stemmes flertal.

Den 49-årige Albig regner dog med at blive valgt med stor opbakning.

- Vi har et stort flertal bag os. Det vigtige er at have idéerne, ikke 10 stemmers flertal, siger han lørdag ifølge nyhedsbureauet dpa ved sit partis ekstraordinære landsmøde i Neumünster.

Her sagde socialdemokraterne ligeledes enstemmigt ja til det historiske regeringssamarbejde, mens De Grønne lidt senere også sagde god for regeringsgrundlaget - dog var der en delegeret, der stemte blankt.

SSV fik tre mandater ved delstatsvalget for fem uger siden. En afgørende forudsætning for, at SSV er med i regeringen, er, at danske og tyske skoler i Slesvig-Holsten nu er ligestillet, hvad angår bevillinger.

Det betyder, at en elev i en dansk skole får præcis det samme tilskud, som der bliver givet til elever i de offentlige tyske skoler. Den afgående borgerligt-liberale regering havde barberet tilskuddet ned til 85 procent.