Dramatisk afslutning på livreddernes sæson: Vestenvinden slog kitesurfer bevidstløs

Vinden løftede bevidstløs kitesurfer op i luften flere gange. Redningshelikopter fløj hende til traumecenter.

Onsdag slog den kraftige vestenvind en kvindelig kitesurfer bevidstløs på Lakolk Strand på Rømø. Hun havde frigjort sin kite på stranden, men et vindstød tog fat i den og løftede hende to-tre meter op i luften. 

Hun blev slået bevidstløs, da hun faldt ned på jorden. Derefter løftede vinden hende op og slog hende ned igen yderligere to gange.

En tysk turist fandt hende cirka en kilometer fra livreddernes tårn og slog alarm. Da de ankom, lå kvinden forslået på stranden med blod i munden, besværet vejrtrækning og udenfor bevidsthed. Også Rømø Akutreddere og en ambulance deltog i aktionen, før en tilkaldt redningshelikopter fløj kvinden væk til behandling på sygehus.

quote

For mange handler det først og fremmest om at få udstyret ud af bilen og komme ud på vandet.

Anders Myrhøj, kystlivredningschef, Trygfondens Kystlivredning

På grund af tavshedspligt vil ingen involverede oplyse om kvindens tilstand, eller til hvilket hospital hun blev fløjet, men normalt transporteres patienter i kvindens tilstand til nærmeste traumecenter, i dette tilfælde til universitetshospitalet i enten Odense eller Aarhus.

Onsdag havde området ifølge Danmarks Meteorologiske Institut hård kuling med vindstød op til cirka 18 meter i sekundet. 

Ny type strandgæster

Oplysningerne fra Lakolk Strand stammer fra Trygfondens Kystlivredning, som nu pakker ned for sæsonen og i den forbindelse gør regnskab for 2021.

- Sæsonen har været præget af coronasituationen, hvor der kom en ny type strandgæster, som før coronatiden måske ville være ved en pool eller strand i Sydeuropa. Samtidig er der generelt en tendens til, at flere mennesker bruger havet til action, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i Trygfondens Kystlivredning.

- Det er positivt, at flere bruger stranden og havet, men sikkerheden er sjældent det første, de tænker ind. For mange handler det først og fremmest om at få udstyret ud af bilen og komme ud på vandet.

- Specielt er der flere og flere, der bruger boards på vandet, siger Anders Myrhøj.

Fra 25. juni til 18. august havde Trygfondens Kystlivredning disse aktioner på vestkysten samt på Fredericias Østerstrand

Livreddende aktioner / førstehjælpsaktioner  

  • Lakolk 2 / 85 
  • Østerstrand 0 / 71
  • Rindby, Fanø 0 / 57
  • Vejers 0 /56
  • Henne 1 / 66
  • Hvidbjerg 0 / 138

Han tilføjer, at de fleste farlige situationer opstår i en kombination af fralandsvind, revlehuller, samt at flere bruger paddleboards.

- Ud over redningsaktionerne er vores vigtigste opgaver at oplyse om badesikkerhed. Vi har blandt andet kaldt en del badegæster tættere på land, når vi vurderede, at de var for langt ude, og vi har oplyst om, at folk ikke bør tage luftmadrasser, stand up paddle boards og andet oppusteligt udstyr med ud på vandet i fralandsvind, siger Anders Myrhøj.

De gode baderåd

  • Lær at svømme
  • Gå aldrig i vandet alene
  • Læs vinden og vandet
  • Lær stranden at kende
  • Slip ikke børnene af syne