Ecco bryder to års tavshed

Den sønderjyske skovirksomhed Ecco har set sig nødsaget til at argumentere for sine fortsatte russiske aktiviteter efter Jan E. Jørgensens frontalangreb på Ecco.

I to år har Ecco ikke sat flere ord på, hvorfor de har fortsat deres aktiviteter i Rusland, som invaderede Ukraine 24. februar 2022.

Men nu har skovirksomheden fra Bredebro set sig nødsaget til at udsende en pressemeddelelse, efter Jan E. Jørgensen kom med et frontalangreb på LinkedIn.

quote

At Eccos image er blevet dårligt, det er altså ikke min skyld. Det har de kun sig selv at takke for

Jan E. Jørgensen, folketingsmedlem, Venstre

Det sker under overskriften "I forsøget på at ramme Ecco skal man ikke gå efter vores medarbejdere".

"(...)i slutningen af februar nåede kritikken af Ecco et uacceptabelt niveau, da et dansk folketingsmedlem angreb Eccos medarbejdere direkte med en grov, ubehagelig og ukorrekt beskyldning, som ikke mindst i Sønderjylland har en særlig klang. Vi finder det derfor nødvendigt igen at uddybe begrundelsen for at blive i Rusland", skriver Ecco.

Læs hele pressemeddelelsen

ECCO: I forsøget på at ramme ECCO skal man ikke gå efter vores medarbejdere

Danmark er nu tilsluttet 13 EU sanktionspakker i forhold til Rusland. Det er retsgrundlaget. ECCO har altid overholdt gældende dansk lovgivning. Det gør vi også fremadrettet.

Samtidig er ECCO også en virksomhed med en stærk ansvarsfølelse i forhold til vores medarbejdere. Det har vi flere gange vist. Dette ansvar føler vi stadig.

Da den ulykkelige krig startede i Ukraine, befandt ECCO sig i et moralsk dilemma - skulle vi forlade Rusland eller blive? Vi valgte at blive og meldte det klart og ærligt ud i marts 2022.

Det var og er en svær beslutning, som har givet kritik. Det må vi acceptere og leve med. Det har vi gjort - indtil nu. Men i slutningen af februar nåede kritikken af ECCO et uacceptabelt niveau, da et dansk folketingsmedlem angreb ECCOs medarbejdere direkte med en grov, ubehagelig og ukorrekt beskyldning, som ikke mindst i Sønderjylland har en særlig klang. Vi kan ikke acceptere, at vores medarbejdere skal angribes på denne måde.

Vi finder det derfor nødvendigt igen at uddybe begrundelsen for at blive i Rusland.

Da vi ved krigens udbrud analyserede situationen, stod det hurtigt klart, at en nedlukning i Rusland især ville ramme ECCOs medarbejdere verden over. I Rusland alene arbejdede 1.800 ansatte, som ville miste deres job. Men konsekvenserne ville være langt større, fordi ECCO som en af de få i industrien driver hele værdikæden fra råhuder til forbruger. ECCO producerer ikke i Rusland, men hvis ECCO mistede salget af sko i det russiske marked, der historisk har været et af ECCOs største, ville det være nødvendigt at reducere arbejdsstyrken uden for Rusland: på vores garverier, skofabrikker, distributionscentre, regionale kontorer og ikke mindst i ECCOs hovedsæde i Danmark. Der ville være tale om mange tusinde jobs verden over, som vi også oplyste i vores oprindelige udmelding om at fortsætte i Rusland. I alt kunne det blive nødvendigt at afskedige op mod 5.000 ansatte. Vi nåede frem til den beslutning, at vi måtte sikre arbejdspladserne til vores mangeårige loyale medarbejdere fremfor at drive udenrigspolitik.

Det har mange været uenige i, men de har heller ikke stået overfor at skulle afskedige så mange tusinde medarbejdere. Hvordan forklarer man de mange ECCO medarbejdere verden over, hvoraf mange har været ansat i 20 eller 30 år, at de vil miste deres job. Tryghed i ansættelse og gode arbejdsvilkår har altid været i centrum hos ECCO og lever op til et af de vigtigste ESG mål.

Ved vores analyse fandt vi det også vigtigt, at ved at fortsætte ville indtægter gå til Danmark og blive beskattet der. Hvis vi forlod det russiske marked, ville russiske, kinesiske, tyrkiske eller europæiske selskaber overtage vores aktiviteter og indtægter blive beskattet i Rusland. Mange andre vinkler var inddraget - hvordan kunne vi f.eks. beskytte vores intellektuelle rettigheder, eller hvordan kunne vi undgå kopiproduktion af vores sko - men slutresultatet var altid det samme: vi måtte lade hensynet til vores medarbejdere komme først.

Vi sagde dengang, at vi ikke ville udnytte situationen til at ekspandere yderligere i Rusland og åbne flere butikker. Den linie følger vi fortsat.

Bredebro, den 13. marts 2024

Bestyrelse og Direktion

jan e jørgensen
Foto: Screendump fra LinkedIn

Ecco henviser her til et interview, som Jan E. Jørgensen gav til Radio4, hvor han kaldte Eccos russiske aktiviteter for "værnemageri" med henvisning til danske virksomheders samarbejde med den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig.

En formulering, som Jan E. Jørgensen senere har trukket tilbage, og som Venstre-formand Troels Lund Poulsen har taget afstand fra og slået fast, at udtalelsen står for Jan E. Jørgensens egen regning.

- Jeg skulle ikke have brugt det ord. Det er meget voldsomt, og det har også skygget for noget af debatten. Ecco forsøger nu at fremstille sig selv som ofre og skubber deres ansatte frem for sig. Og det er jo et eller andet sted min skyld. Men at Eccos image er blevet dårligt, det er altså ikke min skyld. Det har de kun sig selv at takke for, siger Jan E. Jørgensen til TV SYD.

Ecco fremhæver i pressemeddelelsen, at det ikke har været nogen nem beslutning at blive i Rusland, men at hensynet til medarbejderne vejer tungest. 

"Vi nåede frem til den beslutning, at vi måtte sikre arbejdspladserne til vores mangeårige loyale medarbejdere fremfor at drive udenrigspolitik".

Store virksomheder har trukket sig

Flere danske virksomheder har ellers på stribe trukket sig ud af Rusland. Og Kongehuset har fjernet Eccos titel som kongelig hofleverandør.

Mens skovirksomhed har fortsat aktiviteterne i Rusland, er populariteten styrtdykket. Før krigen lå Eccos image i top, men efter krigen ramte virksomheden bunden sammen med blandt andre PostNord og DSB, viste en analyse fra Instituttet for Opinionsanalyse fra 2022.

Trods dårligt image er Ecco alligevel kommet ud af 2023 med et trecifret overskud.

I 2020 købte ECCO sin russiske distributør Ros ud for over 1 milliard kroner.

quote

I det øjeblik, at der er danske virksomheder i Rusland, så medvirker de til at gøre samfundskagen større

Ole Krohn, erhvervskommentator, TV 2

Ole Krohn: - Kun halvdelen af mønten

I pressemeddelelsen understreger Ecco, at de beholder aktiviteterne af hensyn til de 5.000 medarbejderne, som potentielt ville kunne miste deres job.

Frygten for, at butikker ville kunne blive overtaget af Rusland og dermed indbringe skatteindtægter til Rusland, har også vejet tungt for Ecco.

- Eccos andet argument er, at man sikrer sig danske skatteindtægter ved de her aktiviteter i modsætning til, hvis der var nogle russere eller nogle andre, der overtog, siger TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn, som fortsætter:

- Det problematiske er, at de ikke forholder sig til, at Putin lever af, at han har en samfundskage. Altså bruttonationalproduktet, som han kan skære en stor luns af og bruge til krigsomkostninger. I det øjeblik at der er danske virksomheder i Rusland, så medvirker de til at gøre samfundskagen større. Så på den måde er det rigtigt, det de siger, men det er kun halvdelen af mønten, de forholder sig til, siger Ole Krohn.

Aldrig for sent

Jan E. Jørgensen har da også en smule ros til Ecco.

- Det er da dejligt at høre fra dem efter to års tavshed. Det synes jeg, at de skal have ros for. Men jeg ærgrer mig selvfølgelig over, at de ikke stiller op til interviews, siger Jan E. Jørgensen og fortsætter:

- Jeg vil fortsat appellere til Ecco og sige, at det aldrig er for sent (at trække sig, red.). Så det håber jeg fortsat, at de overvejer. Og så vil jeg være den første til at rose dem, siger han.

TV SYD har forsøgt at komme igennem Eccos pressetelefon, men det har ikke været muligt.