Play

Skole snupper elevers telefoner hver morgen - effekten er tydelig

Mobiltelefonerne på rad og række. Først når skoledagen er omme, kan eleverne hente dem igen. Foto: Finn Grahndin, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Elevernes skærmtid blev for meget for ledelsen på Marieskolen i Tønder. Nu inddrages mobiltelefonerne i løbet af skoledagen. Eleverne er positive.

- God morgen. Har du husket at aflevere din mobiltelefon og computer? 

Sarah Røll, der er skoleleder på Marieskolen, står ved hovedindgangen om morgenen for at minde eleverne om, at de skal huske den nye ordning. Computere skal deponeres i et skab og mobiltelefonerne i fire plastikkasser. 

- Så henter vi dem, når skoledagen er overstået, siger Janisha Rai fra 8. klasse.  

Skoleleder Sarah Røll foran de fire plastikkasser, der er indkøbt og indrettet til formålet: At opbevare elevernes mobiltelefoner i løbet af skoledagen.

Vi ser børnene være langt mere opmærksomme i timerne

Sarah Røll, skoleleder på Marieskolen i Tønder

Forsøg gøres permanent

Hun er en af de elever, der nu i det nye skoleår ikke længere kan SMS'e eller tjekke TikTok eller Instagram i frikvartererne - eller mere hemmeligt gøre det i timerne. 

- Som skole er vi ansvarlig for elevernes læring og trivsel, og det er vores klare oplevelse, at de egentlig synes, at det er godt, at de voksne har truffet denne beslutning, siger skoleleder Sarah Røll.  

I foråret afprøvede Marieskolen i Tønder ordningen. Al undervisning i ugerne 15 og 16 foregik uden elektroniske hjælpemidler. 

Magnus Wedel Simonsen (til højre) og Mads Gade er i gang med at klippe og klistre i tysktimen. Langt fra det digitale. De er begge godt tilfredse - stort set - med den nye ordning. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Forbud eller ej?

Nu har skolen besluttet at gøre ordningen permanent. 

- Men ville det ikke være bedre for eleverne, at de lærer balancen mellem at bruge deres mobiltelefoner og computere - og at bruge dem for meget?  

- Sådan tænkte vi også længe, men vi var kommet til et punkt, hvor de simpelthen blev brugt for meget. Nu tænker vi, at der er ting, de unge skal lære her i skolen og andre ting, de skal lære derhjemme, og brugen af skærmene skal de lære derhjemme. Det er også vores indtryk, at forældrene netop gerne vil have det ansvar, siger Sarah Røll. 

Adele Krämer, 6. klasse, på vej til at sætte sin computer og sin mobiltelefon ind i skabet. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Hanne Voldborg Andersen, der er formand i Danmarks IT- og Medievejlederforening mener ikke, at er den rigtige løsning at gemme skærmene væk. 

- Jeg er med på, at de fylder meget i skolerne og stjæler opmærksomheden. Det kan jeg sagtens se, at vi har nogle udfordringer med, men der er også forskellige løsningsmuligheder, siger hun. 

Hun forsætter med at forklare, at det for hende er den nemmeste løsning at fjerne alle skærmene: 

- Når vi laver et forbud, så mister vi også muligheden for at påvirke og danne børnene. Vi skal finde det kompromis, der hedder, at vi skal bruge både mobiler og andre teknologier bevidst. Vi skal have nogle dialoger med elever og forældre på skolerne om, hvordan vi får gjort det på en god måde.

Formanden er dog enig i, at forældrene skal inddrages i debatten, fordi de har investeret i mobilerne og giver deres børn lov til at være på de sociale medier. 

Mere sammen

Eleverne har - måske ret overraskende - taget godt imod ordningen. 

- Vi er mere sammen. Også på tværs af klasserne, siger Magnus Wedel Simonsen, 8. klasse.

- Vi er blevet meget mere kreative med at finde ud af, hvad vi laver i frikvartererne. Og med de emner vi snakker om, siger Janisha Rai.

Sarah Røll er meget glad for både elevernes positive tilgang til ordningen, men også for det foreløbige resultat:

- Vi ser børnene være langt mere opmærksomme i timerne, fordi de jo ikke længere har en skærm mellem sig selv og læreren.  

Lærer Lea Theodora Hartwigsen er begejstret for ordningen, for eleverne er meget mere opmærksomme. Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Undgår kontrol

Lea Theodora Hartwigsen er nyuddannet lærer og var lidt bekymret over, om ordningen ville være et benspænd for undervisningen, men hun er begejstret.     

- Eleverne er meget mere sociale og "på" i undervisningen. Og så behøver vi ikke bruge tid og energi på, om en elev sidder med sin mobiltelefon under bordet, siger hun. 

I skolegården har en af skolens to pedeller også observeret forandringen. 

- Nu leger eller snakker eleverne meget mere med hinanden. Før sad de store elever rundt omkring hver især med deres mobiltelefon foran sig. Noget af en forandring, siger Kurt Qvist Kock. 

Nu ringer forældre til skolen 

Skoleleder Sara Røll kan ikke umiddelbart se for sig, at skolen dropper ordningen. 

- Men vi vil hele tiden evaluere og justere på den, så vi gør det bedst muligt, siger hun. 

Både Janisha Rai og Magnus Wedel Simonsen savner dog en gang imellem deres mobiltelefoner.

- Det må jeg indrømme. Det kan godt blive lidt kedeligt uden, siger Magnus. 

Også forældrene skal vænne sig til, at de ikke længere bare kan kontakte deres barn via mobiltelefonen. 

- Vi har fået nogle flere forældreopkald til skolen på den konto, men det finder vi ud af, siger Sarah Røll.

Tidligere Ekstra Bladet-chefredaktør udgiver bog inspireret af ungdommen i Esbjerg

Poul Madsen udgiver til marts en politisk thriller med navnet "Kongen fra Esbjerg". Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Udgivet

Forfatteren Jens Henrik Jensens triologi om kriminalassistenten Nina Portland er ét eksempel, Jacob Jonias Den Yderste Grænse er et andet eksempel.

Og nu optræder Esbjerg igen-igen i en roman.

Denne gang er det den tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, der til marts udgiver sin første roman.

Det skriver han i et opslag på LinkedIn.

Den politiske thriller udkommer 4. marts via forlaget Gyldendal og får navnet 'Kongen fra Esbjerg'.

Poul Madsen får 4. marts romandebut med 'Kongen fra Esbjerg'. Foto: Gyldendal

- ‘Kongen fra Esbjerg’ er ‘Borgen’ på speed og en form for ‘House of Cards’ på dansk. Mit persongalleri er farverigt, og alle mine karakterer har træk fra mennesker, jeg kender eller har mødt enten i mit arbejdsliv, privat eller i min ungdom i Esbjerg, skriver han i opslaget.

Poul Madsen er født i Bovlund i Tønder Kommune og boede i Andrup ved Esbjerg fra han var 13, til han blev 19 år.

'Kongen fra Esbjerg' tager ifølge forfatteren udgangspunkt i den virkelighed, som han kender fra politik og medieverdenen. I bogen følger man hovedpersonen Bjørn og hvor langt han er parat til at gå for at få sin vilje og beholde sin magt.

- Efter 30 år som journalist har det været sjovt at skrive fiktion helt uden hensyn til de regler, der gælder for journalistik, skriver Poul Madsen.

‘Kongen fra Esbjerg’ udkommer som første del i en serie med navnet ‘Viljen til magt'.

Marianne opdagede snyd til køreprøver - alligevel kalder hun nye regler for "skod"

Kørelærer Marianne Snitgaard anmeldte en tolk for snyd. Alligevel er hun imod myndighedernes forbud. Foto: Privatfoto
Udgivet

Kørelærer Marianne Snitgaard opdagede en dag, at tolken pegede på sit bryst og undrede sig over, hvad det betød.

Hun har selv anmeldt en tolk for snyd.

Alligevel synes Marianne Snitgaard, at det er for galt, at myndighederne nu har forbudt elever med udenlandsk baggrund at have tolk med til køreprøven.

- Man kunne indføre mere kontrol i stedet for at forbyde tolkene. Jeg synes, de nye regler er skod, siger Marianne Snitgaard, der er kørelærer og medejer af Køreskolen Down Town i Esbjerg.

1. januar trådte reglerne i kraft. De betyder, at teoriprøven og den praktiske prøve nu kun kan gennemføres på dansk, engelsk, færøsk, grønlandsk og så også på tysk i de sønderjyske kommuner.

Vi fik en elev fra Grindsted. Han havde dumpet teoriprøven med 24 fejl i en prøve med 25 spørgsmål, og så bestod han med én fejl hos os

Marianne Snitgaard, kørelærer og medejer af Køreskolen Down Town i Esbjerg

Et af argumenterne for at indføre forbuddet mod at bruge tolk ved prøverne har været at komme snyd til livs, men hverken Transportministeriet eller Færdselsstyrelsen, der har ansvaret for prøverne, har afdækket omfanget.

Færdselsstyrelsen skriver dog til tvSyd, at det i flere konkrete tilfælde, har været nødvendigt at afvise eller bortvise tolke, der har hjulpet elever med køreprøven.

Det er omkring ti år siden, at Marianne Snitgaard fik mistanke om, at en arabisk tolk snød.

De havde samarbejdet med ham gennem 20 år, og en dag da eleverne forberedte sig til en teoriprøve, opdagede hun noget mærkeligt.

- Jeg lagde mærke til, at tolken pegede på sit bryst og undrede mig over det, siger hun.

Marianne Snitgaard fortæller, at det viste sig, at eleverne skulle have en mobiltelefon gemt i bh'en eller ved brystet.

- Og så skulle de have en øresnegl siddende dybt inde i øret. Når der blev pustet i røret i den anden ende, betød det, at de skulle svare ja, forklarer hun.

Vietnamesiske Teen Van Tran bestod teoriprøven før jul, men nu risikerer han, at de 25.000 kroner han indtil videre har brugt på at tage kørekort, er spildt, fordi han ikke kan forstå, hvad der bliver sagt til den praktiske prøve uden en tolk. Foto: Helle Eriksen, tvSyd

Nogle af eleverne fortalte hende, at tolken samarbejdede med en køreskole i København. Tolken tog mellem 5000 og 6000 kroner for at hjælpe eleverne og skulle give halvdelen til dem i København, men så var der også garanti for at bestå, fortæller Marianne Snitgaard.

- Jeg kan huske, vi fik en elev fra Grindsted. Han havde dumpet teoriprøven med 24 fejl i en prøve med 25 spørgsmål, og så bestod han med én fejl hos os, fortæller hun som et eksempel på en af dem, der har fået hjælp af tolken.

Hun anmeldte tolken, og ifølge Marianne Snitgaard blev han bandlyst af politiet, der dengang stod for køreprøverne.

Regler kan koste jobbet

1. oktober 2021 overtog Færdselsstyrelsen ansvaret for prøverne, og det er dem, der har indberettet meldingerne om snyd til ministeriet, som altså er baggrunden for de nye regler.

Reglerne har mødt kritik fra flere steder.

De seneste dage har vi her på tvSyd fortalt om flere eksemler på folk, der kommer i klemme på grund af tolkeforbuddet.

Der er vietnamesiske Teen Van Tran fra Ny Nørup, som har brugt 25.000 kroner på køretimer og teoriprøve, og som nu risikerer, at pengene er spildt, fordi han ikke kan dansk eller engelsk.

Khalid Khalil Zeid (th.) fra Sønderborg er selvstændig maler. Han mangler bare at bestå den praktiske prøve for at få sit kørekort, men han kan ikke dansk eller engelsk nok til at forstå, hvad der bliver sagt. Lige nu kører hans kæreste ham rundt til de opgaver, han har som selvstændig maler. Foto: Alberte Stæhr, tvSyd

Der er Khalid Khalil Zeid fra Sønderborg. Han er selvstændig maler og risikerer at måtte lukke sin virksomhed, fordi han ikke taler dansk eller engelsk nok til at bestå den praktiske prøve.

Han bliver lige nu bliver kørt rundt til maleopgaverne af sin kæreste, der er på barsel.

Og så er der virksomheden Danepork i Randbøl, som er afhængig af udenlandsk arbejdskraft, og som frygter, at de ansatte rejser hjem, fordi de ikke kan få kørekort, og der er køreskoler, der risikerer at miste over halvdelen af deres kunder på grund af de nye regler.

På slagteriet Danepork i Randbøl mellem Vejle og Billund har flere end to tredjedele af de ansatte udenlandsk baggrund. Han er træt af, at de nye regler spænder ben for, at flere af hans ansatte kan få svært ved at komme på arbejde, fordi de ikke kan få kørekort. Foto: Helle Eriksen, tvSyd

I Esbjerg så Marianne Snitgaard gerne, at man gik en helt anden vej end at forbyde tolkene.

- Hvis Færdselsstyrelsen havde et fast tolkekorps, som var godkendt, så kunne de lave kontroller ved prøverne, siger hun.

tvSyd har ad to omgange bedt transportminister Thomas Danielsen (V) om en kommentar til sagen.

I sidste uge havde han ikke mulighed for at stille op til interview, og fredag har han via sine pressefolk afvist at stille op til interview om sagen.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
Chartbeat
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com