Sønderjysk virksomhed tvunget til at droppe gas – men lang behandlingstid spænder ben

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark, der har fabrik i Toftlund, er tvunget til at omlægge en del af sin produktion fra naturgas til olie. Men godkendelsen til det lader vente på sig.

Det er næppe gået manges ører forbi, at der er naturgaskrise i Europa som følge af Ruslands invasion i Ukraine.

Men udover at det for den enkelte kan ses på varmeregningen, så er det også noget, der rammer virksomhederne i det syd- og sønderjyske.

Hos Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark – forkortet AKD, der har afdelinger i Toftlund og Brande, bruger de primært naturgas i deres produktion.

Men der er risiko for, at gashanerne bliver lukket til fabrikken, hvis der opstår reel naturgasmangel, og derfor er virksomheden nødt til at gardere sig, fortæller bestyrelsesformanden.

- Vi har været nødt til at kigge på, hvordan vi kan sikre vores eksistens. Vores kartofler kan ikke bare holde sig til næste år, og derfor har vi kæmpet med, hvordan vi kan få nedsat vores forbrug, siger bestyrelsesformand for AKD, Viggo Conradsen.

AKD har investeret stort de seneste år i at omlægge fra gas til strøm. En udvikling de nu har sat endnu mere skub på.

quote

De tvinger os til at omlægge, men det virker som om, Miljøstyrelsen slet ikke er klar med de betingelser, vi skal gøre det under

Viggo Conradsen, bestyrelsesformand for AKD

Men ifølge Viggo Conradsen kan AKD ikke på den korte bane satse på at køre på strøm, hvis gassen forsvinder.

- Det er en ren nødløsning fra vores synsvinkel, at vi skal tilbage på diesel, men vi har ikke noget valg. Vi har ingen interesse i at køre på olie fremadrettet, men der er ingen, der kan garantere os, at vi har gassen i morgen, siger Viggo Conradsen.

Lang behandlingstid skaber usikkerhed

Det kræver en godkendelse fra Miljøstyrelsen, når en virksomhed ønsker at omlægge produktionen til olie.

AKD har søgt om godkendelsen, men en lang behandlingstid på op til fire måneder skaber usikkerhed hos virksomheden, der tjener langt hovedparten af sine penge fra 1. september og cirka frem til årsskiftet.

- Når nu det her er så ekstraordinær en situation, så forstår jeg intet af, at man ikke kan skynde sig at give en godkendelse. De tvinger os til at omlægge, men det virker som om, Miljøstyrelsen slet ikke er klar med de betingelser, vi skal gøre det under, siger Viggo Conradsen.

TV SYD har været i kontakt med Miljøstyrelsen, der oplyser, at de er ferieramt og derfor ikke kan stille op til interview i sagen.

Til Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans forklarer Miljøstyrelsen, at sagsbehandlingstiden ind til videre har været en til fire måneder for de seks sager, som er blevet afsluttet.

Kontorchef Morten Rickers Østergaard forsikrer over for Finans, at styrelsen bestræber sig på at behandle sagerne hurtigst muligt og tilføjer, at regeringen har givet dispensation fra normale procedurer for at sætte tempoet op.

- Det betyder, at ansøgningerne i nogle tilfælde kan undlade en støjberegning, samt at fristen for den offentlige høring er blevet forkortet til at være 8-14 arbejdsdage, skriver han i en mail.

Der er dog ikke ændret ved, at Miljøstyrelsen skal se beregninger for virksomheders røggas-emissioner til nærtliggende natur- og vandområder.

Viggo Conradsen har stor respekt for, at Miljøstyrelsens arbejde er at sikre, at naturen ikke lider overlast. Dog stiller han sig undrende over for, hvor mange nye undersøgelser der kan være nødvendige i sådan en situation.

- Det er jo ikke en ny energiform, og man kender jo godt konsekvenserne af det - det burde man i hvert fald gøre. Det her handler jo ikke kun om miljø, men også om samfundsøkonomi, siger Viggo Conradsen.

Flere virksomheder risikere at få gasforsyningen stoppet

Som en del af den faste beredskabsplan udpeger Energinet hvert år de danske virksomheder, som har det største gasforbrug.

Virksomhederne kaldes "ikke-beskyttede kunder" og inkluderer en lang række syd- og sønderjyske virksomheder som eksempelvis Palsgaard, Brdr. Hartmann, Daka, Danish Crown – og altså Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark.

I en nødsituation er det nemlig dem, der først får skruet ned for gassen til deres produktion for at sikre samfundskritiske funktioner som eksempelvis opvarmning af boliger.

Se hele listen over "ikke-beskyttede kunder" her:

I alt venter 16 virksomheder i Danmark lige nu på en godkendelse til at omlægge fra gas til en anden form for fossilt brændsel.