Sommerhusejere og lokale raser over "tyskerhotel" for rige tyskere

Planer om et stort strandhotel lige ned til Lakolk strand begejstrer borgmesteren i Tønder Kommune. Beboere og sommerhusejere mener, at det vil ødelægge området.

De står på en parkeringsplads lige overfor det sted, hvor hotellet skal bygges. En kvinde og en mand. 

- Den antenne der, den er 15 meter høj, siger Jørgen Jaceviz og peger over på en mobilantenne ved Lakolk Camping og fortsætter: 

- Og som du kan se, så rager den langt op over Rømø Supermarkeds bygning på cirka fire meter. Læg så tre-fire meter til de 15 meter, så har du hvor højt, hotelbyggeriet bliver.   

- Det vil da være en katastrofe, hvis det bliver til noget, siger kvinden Tove Eskelund.

quote

Vi vil gerne have et hotel på øen, men det vil ligge rigtigt fint i Havneby

Hans Otto Sørensen, formand for Venstre i Skærbæk og Omegn

Sådan kan det komme til at se ud. Med en beliggenhed lige bag de forreste klitter i Lakolk.
Sådan kan det komme til at se ud. Med en beliggenhed lige bag de forreste klitter i Lakolk.
Foto: Pressefoto

Læg det i Havneby 

Begge er sommerhusejere i Lakolk og bestyrelsesmedlemmer i Grundejerforening Lakolk på Rømø. Og de håber begge, at byrådet i Tønder Kommune på torsdag vender tommelfingeren nedad, når punktet om hotellet kommer på dagsordenen. 

- Tilhængerne vil have udvikling på øen. Det vil vi også, men det skal ikke gå ud over Lakolk. Vi vil gerne have et hotel på øen, men det vil ligge rigtigt fint i Havneby, hvor der er gode indkøbsmuligheder og let adgang til færgen til Sild, siger Hans Otto Sørensen. 

Han har ganske vist sommerhus i Kongsmark, hvor man ikke bliver direkte berørt af et hotelbyggeri i Lakolk, men som formand for Venstre i Skærbæk og omegn er han gået ind i arbejdet mod planerne. 

Borgmester Jørgen Popp Petersen understreger, at der ikke kommer flere turister til øen, fordi man nedlægger en del af campingpladsen. Det udligner antallet.
Borgmester Jørgen Popp Petersen understreger, at der ikke kommer flere turister til øen, fordi man nedlægger en del af campingpladsen. Det udligner antallet.
Foto: Finn Grahndin

Greb om hotellet

På rådhusets borgmesterkontor i Tønder går Jørgen Popp Petersen, Slesvigsk Parti, hen til et lille bord og griber en fysisk model af hotelbyggeriet. 

- Du vil gerne have hotelbyggeriet til Lakolk?    

- Ja, det vil jeg. Vi har brug for udvikling på øen. Ja i hele Tønder Kommune, hvor vi slet ikke har udnyttet de muligheder, turismen byder. I Varde og Ringkøbing kommuner har de et godt stykke over fem millioner overnatninger. Tønder Kommune har to millioner, selv om Rømø strand er en af de bedste i Europa, siger han. 

Fakta om hotelbyggeriet

Det er den tyske hotelkæde Heimathafen Hotel, der vil bygge hotellet i Lakolk.

Planerne for et hotel i Lakolk inkluderer 100 værelser, 55 lejligheder, moderne faciliteter og butikker og restauranter i stueetagen.

Budgettet for byggeriet ligger på 300 - 400 millioner kroner.

Heimathafen har købt den 2,2 hektar store grund i den vestlige del af butikstorvet i Lakolk for 35 millioner kroner. Tønder kommune er sælgeren.

Hotellet forventes at kunne give 100.000 flere overnatninger om året til Tønder Kommune. Det vurderes fra bygherrens side, at det kan skabe omkring 150 helårsjobs og bidrage med cirka 40 millioner kroner i ekstra årlig omsætning på Rømø.

Ifølge Børsen vil Heimathafen Hotels investere to milliarder kroner i yderligere tre til fem hotelprojekter i Danmark.

Trafikkaos

Ved kaffebordet i Tove Eskelunds sommerhus bliver der argumenteret livligt imod planerne om et hotel på Lakolk Campingplads' grund. 

- Det bliver et trafikkaos. Det er det hver gang, der er en af de store begivenheder på stranden som dragefestival eller race for veteranbiler, men med så mange biler, der skal til og fra det store hotel, så vil det blive trafikkaos til daglig, siger Jørgen Jaceviz. 

Byrådsmødet på torsdag skal politikerne egentlig ikke tage stilling til hotelplanerne som sådan. De skal sige ja eller nej til den såkaldte "temastrategiplan for Lakolk Butikscenter", som har været i høring i otte uger og fået 63 høringssvar. Langt de fleste med kritiske punkter mod planerne.

Modellen her står på borgmesterens kontor. Det er det tyske arkitektfirma Ladehoff, der har lavet modellen.
Modellen her står på borgmesterens kontor. Det er det tyske arkitektfirma Ladehoff, der har lavet modellen.
Foto: Finn Grahndin, TV SYD

Travlhed før lukketid

Men bliver det et ja, så vil Tønder Kommune lægge billet ind på en statslig forsøgsordning for kyst- og naturturisme. Det skal i øvrigt ske inden den 1. februar i år.  

Læs meget mere om forsøgsordningen

Forsøgsordningen er nøglen til at få hotelprojektet gennemført. For med forsøgsordningen er der mulighed for at dispensere fra klitfredningslinjen og strandbeskyttelseslinjen. Det er der brug for her. Klitfredningslinjen løber nemlig lige midt igennem hotelbyggeriet. 

- Den ligger et sted, hvor vi ikke synes, den giver mening og den ser ikke ud til på nogen måder at beskytte naturen, siger Jørgen Popp Petersen. 

- Jeg er stærkt bekymret for naturen. Den skal ikke ødelægges for de mange lokale og turister, der kommer til Rømø for at nyde det vigtigste, vi har: Naturen, siger Tove Eskelund.  

Jørgen Jaceviz, Tove Eskelund, formanden for Lakolk Grundejerforening Iver Wind, og Hans Otto Sørensen er gået til kamp mod et hotelbyggeri, der mest gavner udenlandske interesser, mener de.
Jørgen Jaceviz, Tove Eskelund, formanden for Lakolk Grundejerforening Iver Wind, og Hans Otto Sørensen er gået til kamp mod et hotelbyggeri, der mest gavner udenlandske interesser, mener de.
Foto: Finn Grahndin

Galimatias

Der var et stort politisk flertal i byrådet for at sende strategien i høring og dermed tage et skridt mod hotelbyggeriet. Men der var også kritiske røster, skriver JydskeVestkysten. De kom blandt andet fra den socialdemokratiske 2. viceborgmester Barbara Krarup Hansen. Hun indtager et særstandpunkt i forhold til sin øvrige byrådsgruppe og siger til avisen:

- Er Rømø ikke god nok, som den er? Jeg er imod at sende en ansøgning afsted for et byggeri, fordi man netop ikke skal bygge i sårbare, beskyttende, unikke landskaber på Rømø. Man skal ikke erstatte natur med asfalt og mursten. Det er galimatias, sagde hun.

heimathafen-hotels-nyt-badehotel-lalolk-roemoe-696x392

Vi er blevet ignoreret

Fronterne er trukket op. I Tove Eskelunds sommerhus er frustrationerne allerede så sorte som hendes kaffe. 

- Vi er overhovedet ikke blevet kontaktet i den her forbindelse. Vi er 270 sommerhuse her, som åbenbart ikke skal have noget at sige. Det er simpelthen uordentligt, siger Tove Eskelund.

Grundejerforeningen har dog indsendt et høringssvar. Et af 63 høringssvar, som politikerne på meget kort tid skal tage med i deres vurdering på torsdag i byrådssalen.