Kræftramte Bent rørte hele Danmark med sin historie: Sådan har familien det ni måneder efter hans død

Kroejer Bent Bredvig Sandfelds åbenhed omkring sin sygdom og død har haft stor betydning for hans efterladte i dag.

I dag er det ét år siden, at danskerne lærte Bent Bredvig Sandfeld og hans familie at kende i Knæk Cancer-showet, hvor han fortalte, hvordan han på usædvanlig og åben vis havde valgt at tage den svære samtale om sin sygdom med sin omgangskreds.

Da Bent Bredvig Sandfeld fik konstateret uhelbredelig kræft i julen 2018, inviterede han nemlig 150 familiemedlemmer, venner og bekendte ind på sin kro i Filskov ved Billund for at fortælle dem, at han var blevet syg og skulle dø.

Den åbenhed betød, at familien slap for berøringsangst hos omgangskredsen, og at de samtidig fik tilbudt en masse hjælp fra familie og venner.

I januar 2020 gik Bent Bredvig Sandfeld bort. Han efterlod sig sin hustru, Louise Bredvig Sandfeld, og parrets to sønner, Hjalte og Noah på otte og seks år.

Bent Bredvig Sandfeld ejede Filskov Kro med sin hustru Louise. Kroen har også en tilstødende fodboldgolfbane - en sportsgren Bent var tidligere verdensmester i.
Bent Bredvig Sandfeld ejede Filskov Kro med sin hustru Louise. Kroen har også en tilstødende fodboldgolfbane - en sportsgren Bent var tidligere verdensmester i.

- Det er løgn

I dag er det ni måneder siden, at Louise, Hjalte og Noah tog afsked med deres mand og far.

Fik hans åbenhed og de mange snakke familien havde om døden, og det, der kom efter, også en betydning for familien efter Bents død?

Ikke lige i starten, fortæller Louise Bredvig Sandfeld.

Hun havde hørt mange sige, at det ville blive en fordel for hende og børnene, at de havde haft tid til at forberede sig på døden med Bent. At det ville gøre afskeden nemmere. Men det var ikke sådan, det føltes, den dag Bent døde.

- Der tænkte jeg bare, at det er løgn, hvad folk siger. Uanset hvor meget man forbereder sig, kan man ikke forberede sig på det her, siger Louise Bredvig Sandfeld og fortsætter:

- Jeg sagde til ham, at det var okay, at han gav slip, men lige da han døde, ville jeg bare gerne gøre det om. Jeg ville bare have haft en dag eller et øjeblik mere.

Louise Bredvig Sandfeld ved sin mands kiste. Bent Bredvig Sandfeld blev begravet 18. januar 2020 - et år efter, at lægerne fandt en ud af, at han havde kræft i hjernen.
Louise Bredvig Sandfeld ved sin mands kiste. Bent Bredvig Sandfeld blev begravet 18. januar 2020 - et år efter, at lægerne fandt en ud af, at han havde kræft i hjernen.

Vi har det virkelig godt nu

I de første uger havde Louise Bredvig Sandfeld brug for at gå nogle rigtig lange ture. Helt alene. Men som dagene gik, begyndte det faktisk at gå bedre. At det er begyndt at blive ”nemmere”, selvom Louise føler, at det er et svært ord at bruge i den sammenhæng.

KNÆK CANCER 2020

Efter Bents intense og opslidende sygdomsforløb kunne hun mærke, at Hjalte og Noah begyndte at få det godt. Nu skulle de ikke på samme måde været bekymrede for, hvordan deres far havde det, når de kom hjem.

- Der kom på en måde en afklaring for dem, også selvom det selvfølgelig var hårdt for dem at miste deres far.

Det betyder ikke, at de ikke er kede af det, og Louise synes, at især otteårige Hjalte kan have det svært, fordi han forstår meget og tænker meget.

Alligevel kan Louise Bredvig Sandfeld i dag høre sig selv sige, at hun og børnene faktisk har det godt i dag.

Louise Bredvig Sandfeld med Noah og Hjalte til Kræftens Bekæmpelses holdløb 'Stafet For Livet', hvor de løber for Bent sammen med familie og venner.
Louise Bredvig Sandfeld med Noah og Hjalte til Kræftens Bekæmpelses holdløb 'Stafet For Livet', hvor de løber for Bent sammen med familie og venner.

Det skyldes, ifølge hende, at Bent var så åben om sin sygdom hele vejen igennem. At han tænkte og talte meget om, hvad der skulle ske - ikke blot når han døde, men også hvad der skulle ske, når han engang var væk.

Fundet kærligheden igen

Det lå Bent meget på sinde, at både Louise og børnene skulle få det bedste ud af livet. Huske at leve videre. Også når det kom til Louises kærlighedsliv.

Netop de samtaler har fået stor betydning for Louise Bredvig Sandfeld. For hun har faktisk fået en ny kæreste. Han hedder Torben og bor ligesom Louise i Filskov, og parret har kendt hinanden i knap fire måneder.

Hun har selv tænkt over, om det var for tidligt? Kan man det? Og hvornår er det egentlig okay at møde en ny?

- Men jeg tror også, at det er sket så hurtigt, fordi Bent og jeg havde talt rigtig meget om det, siger hun.

Louises nye kæreste Torben spiller med Hjalte og Noah hjemme i stuen hos Louise.
Louises nye kæreste Torben spiller med Hjalte og Noah hjemme i stuen hos Louise.

Bent Bredvig Sandfeld havde talt med sin hustru om, at han ønskede, at hun skulle finde kærligheden igen. Han havde endda sagt det i en af de mange videohilsner, han også sørgede for at indspille og at efterlade til både hende og børnene efter sin død.

Louise Bredvig Sandfeld har dog også haft behov for at diskutere det med Bent – også efter hans død.

- Jeg har dælme været på kirkegården mange gange og snakket med Bent om min nye kæreste. Og jeg ved, at han ville være glad på mine og vores vegne, siger hun.

Alligevel var det ikke uden en klump i halsen, da Louise Bredvig Sandfeld skulle fortælle Bents forældre om sin nye kæreste.

Men til hendes store lettelse sagde Bents far straks, at de vidste, at det var præcis det, som Bent ønskede for Louise.

Louise Bredvig Sandfeld ved godt, at det måske vil støde nogen, at hun allerede har fundet kærligheden. Men indtil videre har hun kun fået positiv respons fra Hjalte og Noah, sin egen og Bents familie. Det er det vigtigste.

- Hans søster fortalte mig, at hun var glad på mine vegne, men at det også mindede hende om, at Bent ikke var her længere, og det kan jeg sagtens forstå, siger hun.

8. maj skulle Bent have fejret sin 38-årsfødselsdag. Den dag tog Louise og børnene med sin og Bents nærmeste familie på kirkegården. De havde medbragt picnickurv og havde en hyggelig dag ved Bents gravsted.
8. maj skulle Bent have fejret sin 38-årsfødselsdag. Den dag tog Louise og børnene med sin og Bents nærmeste familie på kirkegården. De havde medbragt picnickurv og havde en hyggelig dag ved Bents gravsted. ...

De gode dage kan være de sværeste

Selvom Louise og børnene overordnet har godt, har familien stadigvæk dage, hvor de bliver rigtig kede af det. Dage, hvor savnet til Bent er stort.

Faktisk er det ofte på de gode dage, at de savner ham mest. Som da hele familien havde haft en dejlig dag på stranden, og Hjalte udbrød, at ”det havde været den bedste…” og dernæst stoppede sig selv og begyndte at græde.

- Han ville have sagt, at det havde været den bedste dag i hans liv. Men det syntes han ikke, at han kunne tillade sig at sige, når nu hans far ikke var med, siger Louise Bredvig Sandfeld.

Så talte de om, at det var helt i orden at have det godt, også selvom ens far er død. Han ville også gerne have, at de var glade, fortæller Louise.

Bent Bredvig Sandfeld fylder stadigvæk meget i familiens tanker. Det vil han blive ved med.

For nyligt blev Hjalte ked af det, da snakken faldt på julen, og det gik op for ham, at hans far ikke skulle være med.

Men så kom han og lillebroren på en idé.

- Børnene blev enige om, at de bare kunne lave en papfigur af ham og stille den i stuen, siger Louise og griner lidt.

Så selvom det bliver første jul uden Bent, bliver den alligevel ikke helt uden ham.