Han sprang ind fra højre og snuppede borgmesterposten foran de to "præsidentkandidater"

Konservative har med opbakning fra de røde partier indtaget borgmesterkontoret i Kolding Kommune.

Kolding skal have ny borgmester.

Han hedder Knud Erik Langhoff og kommer fra Det Konservative Folkeparti.

Det er noget atypisk med opbakning fra SF, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre - vel at mærke uden Venstre og Eva Kjer Hansen, der tidligere på aftenen sagde, at hun forventede at lave en aftale med "den blå familie".

quote

Jeg har hele tiden sagt i valgkampen, at vi går til valg på at sidde for bordenden og samle partierne til et bredt samarbejde.

Knud Erik Langhoff, Konservative, Kolding Kommune

Dermed blev det hverken Villy Søvndal (SF) eller Eva Kjer Hansen (V), som kan tage borgmesterkæden rundt om halsen fra 1. januar 2022, som mange ellers havde forventet.

Det er første gang i 60 år, at Kolding har en konservativ borgmester.

- Jeg har samlet den flok, som er nødvendig for at få en borgmesterpost. Jeg har hele tiden sagt i valgkampen, at vi går til valg på at sidde for bordenden og samle partierne til et bredt samarbejde i Kolding byråd, siger Knud Erik Langhoff. 

Knud Erik Langhoff blev ikke valgt til byrådet ved valget i 2017. Dengang fik Det Konservative Folkeparti blot 3,3 procent af stemmerne. Denne gang har de fået 10,6 procent.

Villy bakker Knud op

En af de personer, som har valgt at støtte Knud Erik Langhoff som borgmester, er Villy Søvndal fra SF, der ellers selv gik med borgmesterdrømme.

- Jeg har det rigtig godt med, at vi nu slutter en æra, hvor Venstre og Dansk Folkeparti har haft magten i Kolding. Det her det er jo et helt anderledes bredt baseret samarbejde og i øvrigt ikke kun mandater, men også aftaler om hvad vi gerne vil, siger han og uddyber:

- Vi vil gerne sikre, at Kolding bliver en grøn foregangs-kommune, og sammen vil vi løfte folkeskolen. Vi vil give et løft på det sociale område, og vi vil prøve at gøre Kolding til en stærkere uddannelsesby. Så I vil komme til at opleve nogle helt andre dagsordener end dem, I har set indtil nu med langt større styrke, siger han.

quote

Skatten holder vi i ro.

Villy Søvndal, SF, Kolding Kommune

En ting, som Villy Søvndal er gået til valg på, er, at skatten skal holdes i ro. Hvis man skal tro ham selv, så er det noget, som kommer på tale.

- Vi har sagt, at vi skal have noget til gengæld. Vi har fået to ting. Udvalgsformandsposter og et politisk indhold hvor aftalen er, at Kolding skal være mere klimavenlig. De skal løfte folkeskolen og socialområdet. Skatten holder vi i ro, siger han til TV SYD.

Knud Erik Langhoff (th) er ny borgmester i Kolding. Borgmesterkandidat fra SF Villy Søvndal indgår i konstituering.
Knud Erik Langhoff (th) er ny borgmester i Kolding. Borgmesterkandidat fra SF Villy Søvndal indgår i konstituering.
Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

Bred aftale

En, som ikke er med i aftalen, er Venstres Eva Kjer Hansen. Hun fortæller, at hun ikke har kunnet få fat i de konservative.

- Jeg har svært ved at forstå, at de konservative sælger ud af deres politik og grundlæggende værdier og konstituerer sig på baggrund af de røde - især når muligheden er der med at konstituere sig med den blå familie. Og vi hører ingenting, før aftalen er på plads, siger hun til TV 2.

Kim Dahl Nielsen, der er chefredaktør ved Vejle Amts Folkeblad og politisk analytiker for TV SYD, er dog lidt tilbageholden med termen 'bred aftale'.

- De kalder det en bred aftale, men det er i virkeligheden en meget snæver aftale på mandater, siger han.