Sparekassemanden HP Geil takker af og overlader posten til landmanden Skau

Hvis dit liv var en film, ville du så gide at se den?

Dét spørgsmål fik borgmesteren i Haderslev Kommune, Hans Peter Geil (Venstre), da han sidst i november havde afskedsreception. Han svarede klart ja.

Hvis hans liv var en film, ville den indeholde både glade, spændende, sjove og triste scener og det er præcis det, den 65-årige Venstre-mand - der egentlig bare går under navnet HP Geil - kan se tilbage på, når han nu siger farvel til kommunalpolitik og goddag til et noget anderledes liv.

Et liv, hvor kalenderen kun indeholder de fødselsdage, han skal huske og så selvfølgelig de datoer, hvor han skal på jagt.

I 15 år er det nemlig hans to sekretærer, der har fyldt kalenderen op med alt det, som man som borgmester skal deltage i. 

Men fra 1. januar 2022 overgår opgaven til den 54-årige partifælle, Venstre-manden Mads Skau.

Sparekassemand

Første afsnit i filmen om HP Geils politiske liv blev skrevet i 1990, da han blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i Gram kommune og samme år blev borgmester.

Inden da, var han sparekassefuldmægtig.

Ved kommunesammenlægningen i 2007 fortsatte han så som borgmester i Haderslev Kommune. Noget af en omvæltning. Han kom fra en kommune, hvor der var 5.000 indbyggere og til at lede en kommune, hvor han skulle være chef for det samme antal.

- Men jeg er jo sparekassemand, og vant til tal, så det gjorde mig ikke så meget, siger HP Geil grinende.

I 2010 røg kommunen på socialdemokratiske hænder i fire år, men fra 2014 har HP Geil så igen siddet i stolen. Med så mange år som borgmester, kan det være svært at huske, hvad man har oplevet.

Minderne

Men de mange besøg af kongehuset står stærkt i erindringen - senest til genforeningsjubilæet. 

Og så husker han selvfølgelig Haderslevs traditionsrige lysfester, som han har været med til at udvikle fra 2.500 tilskuere til sidste gang 80.000 seere på en - grundet corona - streamet lysfest, hvor Kronprins Frederik deltog.

quote

eg glemmer det aldrig. 2.300 sure ishockeytilhængere buhede i kor og råbte ad mig. Det var ikke sjovt. Jeg glemmer det aldrig.

HP Geil, afgående borgmester, Venstre, Haderslev Kommune

Sammen om sporten

HP Geils største ønske efter kommunesammenlægningen var bare at samle kommunen. Det mente han kunne gøres med sport. For når han var til ishockey i Vojens, mødte han folk fra hele kommunen, og de fik en fælles oplevelse - uanset hvor i kommunen de kom fra.

Så en dag gik han ud på isen og bekendtgjorde, at der skulle bygges et nyt stort isstadion. Et ønske man længe havde næret i Vojens. De mange ishockeyfans hujede og klappede, mens mange af Geils byrådskolleger troede, at nu havde borgmesteren da vist fået for mange øl i loungen.

Men den var god nok. Planen var, at det nye stadion skulle opføres efter OPP-metoden - offentlige og private partnerskaber, men kort tid efter ramte finanskrisen, og kun to investorer bød ind.

Så borgmesteren måtte tage turen på isen igen for at fortælle de mange håbefulde fans, at det lovede isstadion ikke ville blive til noget.

- Jeg glemmer det aldrig. 2.300 sure ishockeytilhængere buhede i kor og råbte ad mig. Det var ikke sjovt. Jeg glemmer det aldrig, fortæller HP Geil.

Nogle år senere blev det store isstadion dog realiseret, men da det skulle indvies, var det i den periode, hvor HP Geil ikke var borgmester, men som han siger:

- Jeg tror godt, at folk ved, at det var mig, der fik det til at ske.

Lægger landbruget på hylden

For fremtiden er det Mads Skau, der skal få tingene til at ske i Haderslev Kommune. Landmanden, som bor på generationsgården Skovgård uden for Vojens. En gård, som han indtil nu har drevet sammen med sin bror. 

Fremover bliver driften varetaget af hans bror, for nu er det en betydelig større drift Mads Skau skal varetage. Driften af Haderslev kommune.

En kommune, som han har boet og arbejdet i hele sit liv. En kommune, som han ser frem til at stå i spidsen for, at møde de ansatte i og se, hvad fremtiden byder på.

Han er glad og stolt over, at det blev ham, der løb med borgmesterkæden.

En af de første store opgaver, der venter, er, at samle det nye byråd. Han ved godt, at det ikke kommer af sig selv. Der er lige nogle ting, der skal arbejdes med, men det er han klar på at arbejde hårdt for.

- Jeg er som landmand vant til at arbejde hårdt og også hele døgnet, så der er ikke den store forskel for mig, siger han.

quote

Jeg har bedt min kone Mona, om at købe et par kjoler mere, for jeg er godt klar over, at der nu kommer lidt flere festligheder.

Mads Skau, kommende borgmester, Venstre, Haderslev Kommune

Politisk aktiv siden teenageårene

Mads Skau har altid haft politik i blodet, fortæller han.

Allerede da han var 16-17 år, meldte han sig ind i Venstres Ungdom og sad sammen med nogle af dem, som senere tegnede Venstre.

Lars Løkke, Lars Chr. Lilleholt og Søren Pind. De fortsatte i politik, men Mads Skau ville også andet. Han skulle være landmand. Men det politiske slap han aldrig.

I 1998 blev han valgt ind i Vojens byråd og sad med i Haderslev storkommune indtil 2010.

Så tog han en politisk pause på syv år, og i 2017 blev han valgt ind i regionsrådet i Region Syddanmark, hvor han nu stopper.

1. januar er titlen nemlig borgmester, og det har han gjort sig tanker om.

- Jeg har bedt min kone Mona, om at købe et par kjoler mere, for jeg er godt klar over, at der nu kommer lidt flere festligheder, griner han.

Han er også godt klar over, at der vil komme dårlige dage.

- Man ved godt som politiker, at man ikke kan værre venner med alle. Hvis man tror det, så bliver man skuffet, siger den kommende borgmester.

F35-fly og VUC Syd

Det ved den afgående borgmester også godt. Det har han oplevet på egen krop flere gange. Han nævner selv al polemikken omkring F35-flyenes støj i Skrydstrup og så VUC Syd-sagen.

Sidstnævnte hvor han som formand for VUC var politianmeldt i to år for kritisabel omgang med offentlige midler.

- Det har fyldt rigtig meget. De gjorde ondt i to år. Det var en hård tur, siger HP Geil.

Oveni det fik han også tarmkræft. Begge dele er han nu frifundet for.

- Jeg har mødt høj og lav i samfundet og fået så mange oplevelser. Jeg har brugt over halvdelen af mit liv i politik. Så er det godt.

Nu glæder Hans Peter Geil sig til at tage hul på næste afsnit af sit livs film.

Et afsnit, hvor han vil gå på jagt og først komme hjem, når han er sulten.

Et afsnit, der kommer til at indeholde mere tid med familien, men også hvor alt er åbent.

Et afsnit, der slet ikke er skrevet færdigt endnu, og hvor ikke engang filmens hovedperson kender afslutningen.