3.000 trætte soldater sendt hjem fra succes-øvelse

Næsten 3.000 danske og udenlandske soldater nyder denne weekend efter to ugers intens øvelse ved Oksbøl.

Næsten 3.000 danske og udenlandske soldater har i næsten to uger været samlet til den årlige, store hærøvelse Brave Lion, så weekenden bliver et kærkomment gensyn med familie og vante omgivelser.

quote

Uden at overdrive er øvelsen gået over al forventning.

Henrik Lyhne, brigadegeneral, chef 1. Brigade

Under den lange øvelse blev soldater og enheder fra Hæren trænet samlet til at indgå i Hærens 1. Brigade. Torsdag aften sluttede den operative del af øvelsen.

- Uden at overdrive er øvelsen gået over al forventning. Især samarbejdet mellem de forskellige enheder er gået godt, siger chefen for 1. Brigade, brigadegeneral Henrik Lyhne.

Brigadegeneral Henrik Lyhne er tilfreds med udbyttet af to ugers øvelse..
Brigadegeneral Henrik Lyhne er tilfreds med udbyttet af to ugers øvelse..

1. Brigade skal kunne indsættes som en samlet enhed, der skal kunne kæmpe og klare sig alene. I brigaden indgår tre kampbataljoner og støttetropper, der omfatter alt fra panseringeniør, logistik, efterretning, artilleri til føringsstøtte og de estiske og litauiske kompagnier.

Klar til indsats for NATO

Derudover så skal brigaden også klargøre, uddanne og opstille en kampbataljon til NATOs Readiness Initiative, NRI. 

Nato Readiness Initiative er et vigtigt bidrag til at opretholde en troværdig NATO-afskrækkelse. NATO’s medlemslande har forpligtet sig til samlet at have 30 kampbataljoner, 30 eskadriller af kampfly og 30 flådefartøjer, som skal stå i beredskab og være klar til brug inden for 30 dage.

Derfor øvede 1. Brigade sine enheder, så de kan opstille en kampbataljon til NRI. Hovedstyrken i NRI kommer til at bestå af et pansret infanterikompagni, et mekaniseret infanterikompagni og et stabskompagni fra Gardehusarregimentet i Slagelse og støtte enheder. Alt sammen enheder som blev trænet i Oksbøl Øvelsesterræn under Brave Lion.