Den lille havskildpadde fra Blåvand holder 'ferie' med rokker og hajer

Den lille havskildpadde, der skyllede op på stranden i Blåvand i januar sidste år, bor på Den Blå Planet i København. Men da de er lukket, har de måttet sende havskildpadden på ferieophold hos rokkerne og hajerne.

Akvariet Den Blå Planet i København har været lukket siden december på grund af corona-restriktioner. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. 

Nedlukningen har betydet, at akvariet har kunnet sende den lille havskildpadde af arten uægte karette på ferieophold i det tropiske rørebassin.

Havskildpadder og rørebassin er normalt ikke en god kombination, da havskildpadder bider. Men under nedlukningen er der ingen gæster til at blive bidt, og den lille to kilo tunge havskildpadde kan derfor nyde lidt afveksling fra hverdagen.

Havskildpadden bor til daglig sammen med flere forskellige fisk, men hajer og rokker er nye bekendtskaber. 

- Da skildpadden ikke plejer at bo med andet end fisk, var det spændende at se, hvordan den reagerede på de livlige konæserokker og fredelige bambushajer.

Forberedelse til flytning til Oceantanken

Foruden at være en ny oplevelse for havskildpadden, er besøget i det tropiske rørebassin også et skridt på vejen til at forberede den lille skildpadde til i fremtiden at bo i oceantanken. 

- Det tropiske rørebassin er en god måde at introducere skildpadden for rokker og hajer på en rolig måde, så det ikke er helt nyt, når den en dag flytter til oceantanken. Her vil den lille skildpadde foruden hajer og rokker også have selskab af artsfællen den 120 kilo store havskildpadde Gaia, skriver Josefine Søndergaard fra Den Blå Planet.

Skyllede op på stranden i Blåvand

Det sker yderst sjældent, at en havskildpadde lægger vejen forbi de kolde, danske have, men den 2. januar 2020 blev den lille uægte karetteskildpadde fundet af nogle tyske turister, hvor den kæmpede for at komme op på stranden ved Blåvand.

Skildpadden var meget medtaget, og derfor valgte turisterne at tage den med til Blåvand Zoo, hvor dyrepasserne fik den i noget vand og begyndte at pleje den. Samme aften blev skildpadden hentet af folkene fra Den Blå Planet, og efterfølgende passet og plejet hos dem i København, hvor den blandt andet fik en længere antibiotikakur mod lungebetændelse.

Josefine Søndergaard hos Den Blå Planet fortæller, at skildpadden, som kun vejede omkring to kilo, da den skyllede op på stranden i Blåvand, har det rigtig godt og trives.

De danske have er alt for kolde

Uægte karetteskildpadder lever normalt i Stillehavet, Atlanterhavet, Det Indiske Ocean, Middelhavet og Det Caribiske Hav, men det kan ske - som med den lille skildpadde her - at de driver med strømmen længere nordpå, men det er svært for dem at overleve så nordligt. Vandet er for koldt.

Den fundne skildpadde vejer kun omkring to kilo, men arten kan veje op mod 180 kilo.