Fåreavler glæder sig over den udvidede ulvezone: - Det er dejligt, at vi er blevet hørt

Ulven har bredt sig til det meste af Jylland, og nu vil regeringen udvide den såkaldte ulvezone. Det klinger godt i ørene på en af de fåreavlere, der længe har ventet på hjælp.

Torsdag fremlagde regeringen sit forslag til den kommende finanslov for 2024. Her ser det ud til, at fåreavlere som Torben Kousgaard får en håndsrækning. 

- Det er dejligt, at vi er blevet hørt, og at der er penge i finansloven til os, siger han. 

I over 20 år har Torben Kousgaard avlet får på en gård lidt udenfor Varde, og i foråret mistede han ni får til ulveangreb.

Forslaget vækker glæde

Fåreavleren har ikke kunnet få tilskud til hegn, da han avler sine får i et område, der tidligere ikke var udpeget til ulvezone. Tilskudsordningen har indtil nu dækket to områder i Midtjylland og Vestjylland.

Det bliver der ændret på nu. Og fåreavleren kan glæde sig over, at ulvezonen bliver udvidet til hele Jylland.

- Jeg synes, det er et stort skridt i den rigtige retning, at der nu kommer penge på finansloven de næste fire år til blandt andet ulvehegn, siger fåreavleren, der også har kyllinger, grise og ænder. 

Og Torben Kousgaard er ikke den eneste, der glæder sig over det. Anni Matthiesen (V) er en af de politikere, der har presset på for ændringer på området.

- Jeg er super glad for, at vi nu får afsat fem millioner kroner de næste fire år. Altså samlet 20 millioner kroner til at sætte flere ulvehegn op og dermed også beskytte husdyrene i Sydjylland, udtaler venstrepolitikeren.

Ikke nok

Selvom det politiske tiltag vækker glæde flere steder, tvivler Torben Kousgaard på, om hegn er nok til at beskytte dyrene.

Han mener, at man også bør følge vildtforvaltningsplanen fra 2021, der blandt andet beskriver, hvordan man håndterer ulven. 

- Jeg tror ikke helt, at det kan stå alene. Man er nok nødt til at kigge i EU, om der er mulighed for at regulere nogle få ulve, der volder de største problemer.

Ifølge Anni Matthiesen er det ønske ikke helt urealistisk.

- Det her er det første skridt. Jeg siger ikke, at vi i mål. Det er sådan, at Venstres EU-parlamentarikere også kæmper på europæisk plan for at få nogle bedre muligheder for at regulere ulven, fortæller Anni Matthiesen.