TV der bevæger dig

Bødskov: Loven om fodlænker ændres i næste uge

Justitsministeren er klar med en hurtig lovændring efter Højesterets-afgørelse om fodlænke-flugt.

Justitsminister Morten Bødskov (S) vil gennemføre en hurtig ændring af straffeloven, efter at Højesteret har slået fast, at en 41-årig mand fra Brørup ikke kan straffes for at smide fodlænken og forlade sit hjem under afsoning.

Det oplyser justitsministeren i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Jeg har noteret mig Højesterets dom, som betyder, at der i dag ikke er hjemmel til at straffe personer, der flygter fra afsoning med fodlænke.

- Dette har ikke været tilsigtet. Jeg agter derfor allerede i den kommende uge at rette op på det med en lovændring, for selvfølgelig skal der være en klar og kontant konsekvens, når man flygter fra afsoning med fodlænke, siger Bødskov og fortsætter:

- Ændringen kommer derfor til at betyde, at den, der er flygtet, vil få en ny straf for selve flugten.

I både byretten og landsretten fik den 41-årige mand fra Brørup 30 dages ekstra fængsel for flugten, men Højesteret frifandt manden på grund af huller i lovgivningen.

I afgørelsen fra Højesteret lægges der vægt på, at der ikke står noget om flugt fra hjemmet ved afsoning med fodlænke i hverken straffeloven eller i forarbejdet til selve bestemmelsen om flugt.

Derfor er det reelt straffrit at smide fodlænken, men justitsministeren påpeger, at det trods alt får visse konsekvenser, hvis afsonere med fodlænke skulle få gode idéer i weekenden på baggrund af afgørelsen fra Højesteret.

- Indtil den nye lovændring træder i kraft, vil jeg gerne understrege, at dem, der flygter under afsoning med fodlænke i hjemmet, vil skulle afsone resten af deres straf i fængsel, siger Morten Bødskov.