Borgmester brød sammen, da han fik nyheden om formands død

Borgmester i Vejen Kommune, Frank Schmidt-Hansen (K), var sammen med Søren Pape Poulsen de allersidste timer af hans liv.

Intet pegede på, at hovedbestyrelsesmødet i partiet på Hotel Skibelund Krat ville udvikle sig, som det gjorde.

- Han var i god form og i godt humør. Søren var klar til hovedbestyrelsesmødet med de ting, der skulle tages op, fortæller borgmester i Vejen Kommune, Frank Schmidt-Hansen (K) .

De to konservative politikere har kendt hinanden gennem mere end 20 år.

- Vi havde et tillidsfuldt forhold. Man kunne altid komme til Søren, hvis der var situationer, der skulle vendes. Han var altid til rådighed, fortæller borgmesteren.

Konservative har tradition for at holde møder på Hotel Skibelund Krat.
Konservative har tradition for at holde møder på Hotel Skibelund Krat.
Foto: Hotel Skibelund Krat

Inden hovedbestyrelsesmødet sad Frank Schmidt-Hansen og Søren Pape sammen til et andet møde i forretningsudvalget, som også foregik på Hotel Skibelund Krat.

- Der var ingen signaler eller noget, der tydede på, at det ville udvikle sig, som det gjorde. Det er noget, jeg har tænkt meget på efterfølgende, om der var noget, jeg havde overset i de timer, vi var sammen inden. Men det var der ikke, siger Frank Schmidt-Hansen.

TV SYD var i lørdags i kontakt med Vejen-borgmesteren, som på daværende tidspunkt var for påvirket af hændelsen til at fortælle om det. Men det vil han gerne nu. 

Tredje punkt på dagsordenen

Klokken 17 begyndte partiets hovedbestyrelsesmøde, og stemningen var god.

Søren Pape bød de cirka 40 deltagere velkommen, og så gik han i gang med at orientere partiet om de forestående forsvarsforhandlinger. Dem ville Søren Pape selv stå i spidsen for, og det var der stor opbakning til i bestyrelsen, som klappede af ham, fortæller borgmesteren.

Men da partiformanden tog hul på tredje punkt på dagsordenen– ældreområdet - skete der pludselig noget.

- Han nåede ikke at sige mere end en sætning eller to, så blev det sådan noget lidt uklar snak, og så knækkede hans stemme sammen. Han greb fat om et bordhjørne, og dem, der stod tættest på ham, nåede lige at gribe ham, inden benene gav efter under ham, fortæller Frank Schmidt-Hansen.

- Jeg tænkte, at det var et ildebefindende, og at han lige skulle sidde et øjeblik og have et glas vand, og så var han klar igen.

Mødet blev afbrudt kun en lille halv time efter, det var begyndt. Det meste af forsamlingen blev derpå gennet ind i et andet mødelokale ved siden af, mens tre-fire mennesker blev hos Søren Pape. 

Ambulancen var blevet tilkaldt, og dét gav borgmesteren et praj om, at det nok var lidt mere alvorligt end et ildebefindende. Nogle tog hjem, mens andre blev hængende og snakkede om situationen, fortæller han.

- Vi var chokerede, men der var ikke panikstemning. Vi drøftede oplevelsen og snakkede om, hvad vi kunne gøre, hvis det var en stressreaktion eller en blodprop, og Søren skulle være væk en måned eller to, fortæller borgmesteren.

Forlader hotellet fortrøstningsfuld

Da Frank Schmidt-Hansen tog hjem fra Hotel Skibelund Krat fredag aften, var han stadig fortrøstningsfuld. 

- Jeg var slet ikke der, hvor jeg forestillede mig, at han ville dø, siger han.

Men lørdag ramte alvoren.

Frank Schmidt-Hansen blev ringet op af Michael Ziegler (fungerende formand for Konservative, red.) klokken 14.45 med beskeden om, at partiformanden var afgået ved døden cirka halvanden time forinden. Den melding ramte ham hårdt.

- Jeg græd sgu. Det gjorde jeg. Og så tænkte jeg straks, om det kunne være undgået. Jeg begyndte at bebrejde mig selv, om der var nogle signaler, jeg havde overset, fortæller borgmesteren.

Hos Hotel Skibelund Krat har man lavet et lille område, hvor folk kan lægge en blomst og tænde et lys for Søren Pape Poulsen.
Hos Hotel Skibelund Krat har man lavet et lille område, hvor folk kan lægge en blomst og tænde et lys for Søren Pape Poulsen.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Han havde i gennemsnit mødtes med Søren Pape én gang om måneden til enten møde i forretningsudvalget eller i hovedbestyrelsen igennem flere år.

- Med Søren følte man sig altid godt tilpas, og man blev hurtigt ven med Søren. Sådan betragtede jeg ham, og det tror jeg også, han gjorde med mig, siger borgmesteren.

En tid til at sørge

Frank Schmidt-Hansen mødtes med hovedbestyrelsen og partiets folketingsgruppe til mindehøjtidelighed på Christiansborg søndag. 

Her fik han bekræftet, at der ikke var noget han eller de andre, der var til stede, kunne have gjort for at undgå dødsfaldet.

- Det lettede mig at høre på de andre, at der ikke var nogen tegn, vi havde overset.

De Konservatives fremtid er lige nu uafklaret, men der er enighed i partiet om, at tage sig tid til at sørge over formandens pludselige død og sige ordentligt farvel.

Men på et tidspunkt efter bisættelsen skal partiet igen se fremad, mener borgmesteren. 

- Det har vi en forpligtigelse til overfor partiet og vælgerne, men også overfor Søren. Det ville være i hans ånd, og jeg tror også, han har en forventning om, at vi fortsætter det politiske arbejde, som Søren arbejdede for, siger Frank Schmidt-Hansen.

Bisættelsen af Søren Pape Poulsen vil finde sted fra Viborg Domkirke lørdag den 9. marts klokken 11. Det skriver Ritzau.