Museumsinspektør: Måske Skandinaviens største guldskat fra vikingetiden

Nationalmuseets museumsinspektør og vikingetidsekspert Peter Pentz er dybt imponeret over fundet af syv armringe i Vejen.

- Det er rigtig stort. Guld er noget af det mest sjældne. Bare at finde en ring er noget helt særligt, så det er helt unikt at finde syv.

Ordene er Peter Pentz’. Han er museumsinspektør på Nationalmuseet og vikingetidsekspert, så når det kommer til skatte fra vikingetiden, har han set det meste. Alligevel er han imponeret over det fund, som tre amatørarkæologer har gjort på en mark i Vejen.

Han forklarer, at de fleste skatte fra vikingetiden er af sølv, og det gør de tre amatørarkæologers fund i Vejen af hele seks armringe af gulv og et af sølv med en samlet vægt på næsten et kilo helt unik. Faktisk er det Danmarks største guldskat fra Vikingetiden.

- Skatten overhaler et skattefund fra Vester Vedsted, der ellers lå på førstepladsen med cirka 750 gram guld, forklarer han.

Elite-smykker  

Armringene stammer formentlig fra 900-tallet, da to af ringene er lavet i en såkaldt Jelling-stil, der forbinder smykkerne til vikingetiden. Og Peter Pentz er ikke i tvivl om, at skatten har tilhørt vikingetidens øverste elite.

- Den har tilhørt nogle fra de øverste cirkler i samfundet, siger Peter Pentz til TV SYD.

Og ifølge Peter Pentz kan guldskatten fra Vikingetiden endda være den største i Skandinavien.

- Vi har næsten et kilo guld. Det er helt unikt, og vi er sikre på, det er Danmarks største guldskat fra vikingetiden, ja, måske er det endda Skandinaviens største, fortæller en begejstret Peter Pentz til TV SYD.

Skattens præcise findested holdes hemmeligt indtil videre, så museet i fred og ro kan undersøge området. For finderne er i samarbejde med Museet på Sønderskov fortsat i gang, så der kan stadig dukke mere op.

Danmarks største guldskat fra vikingetiden: