En ommer: Fæ-riste kan ikke holde

Ordet fæ-rist får måske en anden betydning, når Vejle Kommune i tre uger lukker for biltrafik i byens dyrehave. Entreprenøren har erkendt, at fæ-ristene er for dårlige - og laver dem om uden beregning.

Vejle Dyrehave blev udvidet kraftigt tidligere på året. I den forbindelse blev lavet to fæ-riste, så bil-trafikken kunne fortsætte på Bybækvej, som efter udvidelsen går gennem dyrehaven.

Men entreprenøren har brugt en forkert beton, som ikke opfylder de krav til holdbarhed, som Vejle Kommune har bestilt.

- Vi har lavet en beklagelig fejl, som vi nu får rettet, uden at det koster Vejle Kommune ekstra, siger direktør og indehaver Jesper Aagaard fra Aagaard Jensen Gruppen, som har lavet fæ-ristene.

Udsættes for slid

Den øverste del af beton-fundamentet skal skiftes ud. Det er den del, der udsættes for slid, når bilerne kører over jernstængerne i fæ-risten. På resten af fundamentet i gravene under risten skal betonen have en overfladebehandling.

- Arbejdet skal udføres, før vinteren for alvor sætter ind. Men vi venter til efter efterårsferien, så Vejles borgere ikke snydes for en smuk efterårstur i byens Dyrehave. Vejen forventes genåbnet sidst i november, skriver kommunen på sin hjemmeside.

Kommunen lukker 1. november de røde porte til Dyrehaven, så biler ikke kan køre igennem den 30 hektar store dyrepark.

Vejles Dyrehave er blevet udvidet kraftigt efter, at udvidelsen af motorvejen har skåret en pæn del af haven. Udvidelsen er sket hen over Bybækvej, som politikerne i første omgang ønskede sløjfet.

Men efter massive protester blev projektet lavet om, så biler og cykler får mulighed for fortsat at køre gennem Nørreskoven - og gennem dyrehaven.

Og hvis du studser over ordet fæ-rist, så er forklaringen her:

En færist (også kreaturrist eller kirkerist) er en rist eller lignende, der placeres i vejbanen, hvor en vej krydser et hegn eller gærde, og hvor man ønsker at kreaturer bliver på den ene side. Færiste anvendes typisk ved dyrefolde, men var tidligere også i brug ved kirkegårde. (Wikipedia)