Familie måtte droppe mælken og drikke vand - nu kommer politikerne dem til undsætning

Varmechecken blev indført for at hjælpe husstande, der bliver ramt af højere energipriser. Og den falder på et tørt sted for familien Mårtensson.

Nu er der hjælp på vej til de husstande, der er blevet ekstra hårdt ramt af stigende energipriser.

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at forhøje den såkaldte varmecheck fra 3.750 kroner til 6.000 kroner.

Derudover udvides målgruppen også, så beløbsgrænsen for, hvornår man kan få en varmecheck, stiger fra en årlig husstandsindkomst på 550.000 til 650.000 kroner.

Det er særligt husstande, der fyrer med naturgas eller har fjernvarme baseret på en høj andel af gas, der er blevet ramt af prisstigningerne.

quote

Det kommer til at betyde, at vi kan komme på en lille ferie

Michael Mårtensson, Vejle

En af dem er familien Mårtensson fra Bredballe ved Vejle.

Det er netop hævelsen af beløbsgrænsen, der gør, at familien nu kan få 6.000 kroner som plaster på varme-såret. For familien har en årlig indkomst på 635.000 kroner.

Selvom varmechecken er et beskedent beløb, så betyder det alligevel noget for familien.

- Det kommer til at betyde, at vi kan komme på en lille ferie. Det kunne vi ikke før på grund af de 4.500 ekstra om måneden på grund af stigningen på el, gas og brændstof, siger Michael Mårtensson.

quote

Nu kommer der mælk i kaffen igen

Michael Mårtensson, Vejle

Tidligere i marts talte TV SYD med familien, som havde skiftet mælken ud med vand i et forsøg på at spare penge. Men kommer der så mælk i kaffen igen, tænker du måske?

- Ja, nu kommer der mælk i kaffen igen, siger han grinende.

Gasregningerne er steget med tusindvis af kroner hen over vinteren, og krigen i Ukraine har ikke gjort priserne lavere. 

Hos familien Mårtensson er den årlige udgift til varme steget fra 9.000 til 16-18.000 kroner. 

Derfor rækker de 6.000 heller ikke langt.

- Jeg siger tak, men det holder ikke. Det kan ikke holde budgettet herhjemme fremover. Det er ligesom at få en lille bonus på arbejdet.

Og realiteterne var til at tage og føle på, da TV SYD talte med familien i starten af marts.

- Priserne nu er blevet så ekstremt høje, at vi kan ikke være her - det er umuligt at leve. Jeg synes, det er alt for meget. Så vi er nødt til at tænke i at skifte gasfyret ud, sagde Michael Mårtensson dengang.

Fakta om varmechecken

Et flertal af Folketingets partier er blevet enige om at forhøje den såkaldte varmecheck til danskere, der er hårdt ramt af stigende varmeregninger.

I en aftale offentliggjort onsdag formiddag bliver der afsat en milliard kroner til at forhøje varmechecken fra det allerede aftalte niveau på 3750 kroner til 6000 kroner. Derudover udvides målgruppen også.

Indtil nu har det kun været årlige husstandsindkomster på under 550.000 kroner, der kunne få varmechecken. Men den grænse sættes op til 650.000 kroner.

Checken er især målrettet husstande, der fyrer med naturgas eller har fjernvarme baseret på en høj andel af gas.

Forventningen er, at cirka 419.000 husstande kan få varmechecken, der til august og september vil blive udbetalt automatisk.

Kilde: TV 2

Nu vil familien forsøge at blive koblet på fjernvarmenettet igen, selvom de for seks år siden fik installeret det gasfyr, som lige nu varmer deres hus op.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at omkring 419.000 danske husstande er varmet op med naturgas eller har fjernvarme baseret på en høj andel af gas.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Stigende gaspriser

Aftalen bygger oven på en anden politisk aftale fra begyndelsen af februar.

Her indgik et flertal af partier i rød blok inklusiv Kristendemokraterne at lave en varmecheck på 3.750 kroner.

Den skulle imødekomme de mange danskere, der blev ramt af de hastigt stigende gaspriser på op til flere tusinde kroner som i familien Mårtenssons tilfælde.

Men dén aftale byggede på forventninger om, at gaspriserne i løbet af foråret ville stabilisere sig mere.

Seks gode spareråd

  1. Drop standby
  2. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op
  3. Sluk lyset
  4. Vask lidt koldere
  5. Hold 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren
  6. Flyt forbruget til andre tider på døgnet, når du kan


Kilde: SEAS NVE

Udbetales tidligst til august

Aftalen om varmechecken blev i februar præsenteret som en "akut" hjælp. Men Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har fortalt, at varmechecken tidligst kan blive udbetalt til august.

Forklaringen er ifølge ministeren, at de it-systemer og datasammenkørsler, der skal bruges til udbetalingen, har vist sig at være "vanskeligere end antaget" at lave.

Det skyldes, at ministeriet først skal have overblik over, hvordan de anslåede 419.000 gaskunder fordeler sig i landet.

De blå partier har kritiseret, at det er alt for sent, at den økonomiske håndsrækning bliver udbetalt. 

Men familien Mårtensson må vente med at kunne indløse varmechecken.

For forsinkelsen bliver nemlig ikke løst med den nye aftale, som først gør det muligt at udbetale varmechecken i august og september.

Se herunder, hvad Michael Mårtensson sagde 8. marts 2022, da TV SYD besøgte familien.

Michael Mårtensson og hans familie i Bredballe ved Vejle har efterhånden så store varmeregninger, at de må spare på alt andet.
Video: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD