Moselig på plads på sin hædersplads

Om præcis en måned åbner Vejles nye kulturmuseum - og i dag kom hædersgæsten i udstilling - moseliget fra Haraldskær - på plads i sin montre.

Moseliget, som er bedre kendt som Dronning Gunhild, har i mange år ligget lidt hengemt i et sidekapel i Sct. Nikolaj Kirke i Vejle. Men nu her hun flyttet til Spinderihallerne, hvor VejleMuseerner har lavet et nyt kulturhistorisk udstilingssted.

Moseliget er ikke alene blevet støvet grundigt af. Hun er også undersøgt på kryds og tværs. Bl.a. besøgte retsmedicinere, speciallæger og geologer i sidste måned Konserveringscentret i Vejle for at lave en masse prøver af liget, som skønnes at være ca. 2200 år gammelt.

Hædersplads

Fredag formiddag blev "Dronning Gunhild" fragtet i en særlig transportkiste til Spinderihallerne i Vejles vestby. Her blev hun forsigtigt placeret i en glasmontre i udstillingen "Mosens Kraft".

Provst Leif Arffmann overdrog officielt moseliget til VejleMuseerne, repræsenteret af museumschef Ole Sørensen.

Tog fejl af alderen

Dronning Gunhild blev fundet i Haraldskær Mose i 1835. I nogle år troede man, at hun var dronning Gunhild fra Norge. I følge folkesagnet skulle hun have været gift med Harald Blåtand, men blev myrdet på Haralds foranledning inden brylluppet blev realiseret.

Få år senere, i 1842-1843, påviste Jens Jacob Asmussen Worsaae i to artikler, hvor fejlagtig antagelsen var, fordi moseliget var meget ældre end de 1000 år, som Dronning Gulhild ville have været.

Inden man blev klar over fejltagelsen var "dronning Gunhild" dog blevet behørigt begravet i Sankt Nikolaj Kirke i Vejle i en træsarkofag betalt af Frederik 6.

Den nye kulturhistoriske udstilling åbner lørdag den 9. marts i bygningerne, hvor De danske Bomuldsspinderier virkede indtil slutningen af forrige århundrede