Populær dyrepark ramt af identitetsstyveri

Givskud Zoo er i den seneste tid blevet kimet ned af folk, der er stødt på falske Facebooksider, som misbruger dyreparkens navn. Fra siderne bliver der blandt andet reklameret med gratis billetter - mod at man betaler et gebyr.

Selvfølgelig har Givskud Zoo en Facebook-side. Men de seneste dage har de haft adskillige - op mod 18 faktisk. Problemet er bare, at de er falske - pivfalske. 

De er kun sat i verden for at hive penge op af lommen på dyrevenner og andet godtfolk.

- Det er utroligt ærgerligt at blive misbrugt på den måde, og det er synd for de mennesker, det er gået ud over, fortæller Richard Østerballe, direktør for Givskud Zoo.

Richard Østerballe på kontoret.
Richard Østerballe på kontoret.
Foto: Emma Rixen Hedegaard, TV SYD

De falske Facebook-sider lovede folk gratis billetter til dyreparken, hvis de lige ville hoste op med 14 kroner i administrationsgebyr. Nogle forsøgte også at lokke strengt personlige oplysninger fra brugerne.

- Der har været tusindvis af opringninger om de gratis billetter, og de fleste har også undret sig over det med gebyret, fortæller Richard Østerballe.

Zoo-direktøren kan godt se det forlokkende i de falske hjemmesiders løfter.

- Men hvis man ser nærmere på det, kan man på de falske hjemmesider se dyr, som vi slet ikke har her, los og stor panda for eksempel. Og vi ville aldrig lave en konkurrence, hvor vi kræver penge af folk, for at de kan få deres gevinst, siger Richard Østerballe.

Falsk annonce på Facebook for en konkurrence, der angiveligt stammer fra Givskud Zoo.
Givskud Zoo advarer på sin egen Facebook-side om de falske 'konkurrenter'.
Foto: Jørgen Guldberg/TVSYD

TV SYD har haft kontakt med en af de Facebook-brugere, der så de falske opslag. Kvinden vil gerne være anonym, men fortæller:

- Jeg blev glad, fordi min svigerdatter har aldrig været i Givskud Zoo. Men beskeden kom cirka klokken 23.30, så allerede da lugtede det forkert. Og da der så stod, at man skulle til at betale, ja så vidste jeg med det samme, at det var en falsk side, fortæller den anonyme kilde.

Nogle så bare et opslag på Facebook, andre fik en direkte besked. Og det er en fidus, der er på vej frem.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

- Indtil nu har vi i 2023 fået 170 henvendelser om falske konkurrencer på Facebook. Det er næsten det samme som hele sidste år, (det var 179, red.), så det er en stor stigning, fortæller Uffe Rabe Krag fra Forbrugerrådet Tænk.

Kriminaliteten er flyttet over på nettet. Sidste år var der ingen bankrøverier i Danmark, til gengæld er kriminaliteten på nettet gået amok.

Skærmbilleder af falske Facebook sider, Givskud Zoo
Som man kan se nederst til højre på den falske annonce, så er der et billede af en stor panda og en los, ingen af dyrene findes i Givskud Zoo.
Foto: Emma Rixen Hedegaard/TVSYD

- Forbryderne skyder med spredehagl. Hvis de kontakter 5.000, og der så kun er en procent, der svarer, så har de 50 i fælden, fortæller den politiske chef for Forbrugerrådet Tænk.

Politiet fortæller, at den slags kriminalitet kommer i bølger og ofte er foranlediget af en aktuel begivenhed. Og på lørdag har Givskud Zoo jubilæum.

Politiets råd

- Videregiv aldrig personlige oplysninger om dit NemID, MitID eller dine kort- og konto-oplysninger. Virksomheder vil aldrig bede dig om at udlevere dine personlige oplysninger, hvis du har vundet en konkurrence på Facebook.

- Hvis du bliver kontaktet, fordi du har vundet en konkurrence og er det mindste i tvivl om konkurrencens troværdighed, så kontakt den virksomhed som afsenderen udgiver sig for at være fra og spørg ind til konkurrencen.

- Hvis noget er for godt til at være sandt eller virker forkert, så undersøg det nærmere. Lad være med at tage chancen.

IT-direktørens råd

Og direktør Henrik Larsen, it-sikkerhedsvirksomheden DKCert:

- Svarer web-adressen til det, der står? 

- Står der bankens navn, eller er det en besynderlig g-mail-adresse eller en japansk e-mail? Det er ikke fordi, der er nogle i Japan, der svindler, men firmaer og enkeltpersoner, som ikke har noget med svindlen at gøre, får overtaget deres mail.

- Så skal man se, om det er skrevet fornuftigt og giver mening, og om det er et ordentligt dansk. Men det kan være svært, for nu bruger nogle svindlere kunstig intelligens, og så kan man få det oversat på en fornuftig måde i stedet for Google Translate, som også er blevet bedre. Det ser vi en række eksempler på.

Skærmbilleder af falske Facebook sider, Givskud Zoo
Endnu en falsk annonce på Facebook.
Foto: Emma Rixen Hedegaard/TVSYD

Brug appen "Mit digitale selvforsvar", som er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og Tryg Fonden, hvor man løbende ser eksempler på svindel og får gode råd til at undgå at falde i. 

Uffe Rabe Krag fra Forbrugerrådet Tænk opfordrer til, at man kontakter sin bank, så snart man opdager, at man er kommet til at aflevere strengt personlige oplysninger, og at man anmelder det til politiet.

- Der er ikke nogen grund til at udskamme dem, der går i fælden. Det kan ske for de fleste, siger den politiske chef for Forbrugerrådet Tænk.

Læs meget mere på www.taenk.dk