TV der bevæger dig

Slut med at være klassen tykke pige

I Vejle har de stor succes med at bekæmpe overvægt blandt børn. Siden kommunen for tre år siden gik målrettet i kamp med skoleelevers overvægt, er kiloene raslet af en masse børn.

Motion er også blevet en del af Gitte Moselund Hansens hverdag. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

Der er røget mange kilo af 16-årige Gitte Moselund Hansens tabt sig. Foto: Chris Birkekær Pedersen, TV SYD

1 af 2

Vejle Kommune har stor succes med at bruge ”Holbæk-modellen”, når overvægtige børn skal tabe sig.

Det er ikke en slankekur, men en større handlingsplan, der samtidig er et stort indgreb i hele familiens liv.

Siden 2013 har Vejle Kommune tilbudt cirka 200 familier behandling i Overvægtsklinikken med en succesrate tæt på 75 procent.

Jeg blev  kaldt flodhest nogle gange, og bare det med at haha du kan ikke det vi andre kan

Gitte Moselund Hansen, 16 år, Vejle

16-årige Gitte Moselund Hansen går i 10. klasse og har været igennem forløbet. Hun fortæller, hvordan kiloene er raslet af hende, siden hun kom med som 13-årig.

- Jeg blev  kaldt flodhest nogle gange, og bare det med at haha du kan ikke det, vi andre kan, fortæller Gitte Moselund Hansen.

Dengang målte den 13-årige Gitte 101 cm om livet og var top-motiveret til at deltage, da hun blev spurgt, om hun ville være med af sundhedsplejersken.

Det var et stort ønske, men jeg var 13 år. Hvad skulle jeg selv gøre, det vidste jeg ikke noget om. Det var bare en kæmpe hjælp, at der var en, der tog mig i hånden

Gitte Moselund Hansen, 16 år, vejle

- Det var et stort ønske, men jeg var 13 år. Hvad skulle jeg selv gøre, det vidste jeg ikke noget om. Det var bare en kæmpe hjælp, at der var en, der tog mig i hånden og sagde, at nu skulle  vi i gang.

Målet var at komme ned i en fin konfirmationskjole.

- Jeg ville bare gerne ligne de andre og være en prinsesse lige som dem, siger Gitte Moselund Hansen.

Overvægtsklinikken i Vejle har siden 2013 hjulpet Gitte og flere end 650 andre børn i kommunen til et lettere liv.

- Vi har rigtig mange overvægtige børn i kommunen, rigtig mange, og der bliver flere, så derfor er vi nødt til at gøre noget, og den her metode ser ud til at virke. 75 procent af børnene taber sig, fortæller diætisk Charlotte Rosenquist.

Det er den såkaldte Holbæk-metode, Vejle Kommune har succes med. Den involverer hele familien i et livsstilsprojekt.

- Vi stiller mange krav til dem, og det munder ud i 15-20 punkter de får med hjem, som de skal arbejde med, siger Charlotte Rosenquist.

Vejle Kommuen har for nyligt udvidet kapaciteten på overvægtsklinikken, fordi tilstrømningen af overvægtige børn bare stiger.

Håbet er at antallet af overvægtige vil falde i fremtiden.

Gitte Moselund Hansen er gået fra 72 kilo til 66 kiloog skrumpet fra 101 cm til 86 cm om livet på de tre år, samtidig med hun også er vokset.