SSP-leder vinder stor pris: Hun styrer unge uden om kriminalitet med stor succes

Projektet “Hvem styrer orkestret” i Vejle med Helle Brynaa i spidsen modtager Den Kriminalpræventive Pris 2020.

50.000 kroner og national bevågenhed er blot nogle af de fordele, SSP-leder i Vejle Kommune Helle Brynaa har med sig hjem fra København tirsdag.

Hun modtog tirsdag formiddag Den Kriminalpræventive Pris 2020 for sit projekt “Hvem styrer orkestret”, der siden 2014 har uddannet flere end 500 skolelærere, pædagoger og andre fagfolk i at forhindre unge menneskers kriminelle løbebane.

En rørt Helle Brynaa takkede mange gange for prisen, der blev overrakt af Social- og indenrigsminister Astrid Krag (Socialdemokratiet).

- Det er bare helt fantastisk rørende at stå her i dag. Kriminalitetsforebyggelse starter fra den dag barnet bliver født, og derfor har vi også lavet denne uddannelse fra sundshedsplejersker og helt op til voksne, sagde hun efter prisoverrækkelsen

Forklaring på "Hvem styrer orkestret?"

Udbredes til andre kommuner

Et foredrag med den svenske kriminolog Per-Olof Wikströms fik Helle Brynaa til at starte uddannelsen i sin tid. 

- Han sagde, hvad ligger der bag de 96 procent af befolkningen, der ikke havner i kriminalitet, og det var det, der fangede mig. Der kan man finde svaret i, hvordan vi kan forebygge kriminalitet, forklarer Helle Midskov Brynaa, der allerede har en ide om, hvad de medfølgende 50.000 kroner skal bruges til. 

-  De skal bruges til at skrive en ny bog om emnet, fortæller hun.

Hun er i forvejen forfatter til bogen “Hvem styrer orkestret? Kriminalitetsforebyggelse, der virker”, der danner baggrund for den kommunale uddannelse i Vejle, der nu udbydes til andre kommuner i landet.