Venstre vil have asylcenter ud af jysk landsby

Det er planen, at et asylcenter i landsbyen Sandvad skal huse dømte flygtninge.

Artiklen er opdateret med citater med Mattias Tesfaye

Borgerne i landsbyen Sandvad ved Vejle er stærkt utilfredse med, at lokalt asylcenter kommer til at huse cirka 15 asylansøgere, der kan have alvorlige psykiske lidelser og domme.

Asylcenteret er placeret i parcelhuskvarter lige op og ned af landsbyens legeplads.

Christoffer Aagaard Melson, som sidder i Folketinget og er valgt i Vejle, håber at få udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at indse, at placering er håbløs. Han har kaldt ministeren i samråd om sagen.

- Det fungerer egentligt ret godt, når flygtninge skal være en del af byen. Problemet er her, at det er en gruppe, hvor Udlændingestyrelsen siger, at der ingen kontakt må være med lokalbefolkningen, siger Christoffer Aagaard Melson.

- Og det er fuldstændig umuligt med den her placering. Samme målgruppe med dansk baggrund ville man aldrig placere her. Derfor synes jeg, at man skulle tage en runde på det igen. Det virker mærkeligt, siger han.

Christoffer Aagaard Melson mener, at flygtningene bør placeres i et center, hvor det er lettere at holde dem adskilt fra borgere.

- Alternativt kunne man jo gå i dialog med Vejle Kommune om, hvorvidt man kan finde et andet sted.

Men på trods af ønsket om at ændre planen og lokal modstand fra Sandvads borgere ser det ikke ud til, at beslutningen omkring Center Sandvad bliver lavet om.

På et samrådet torsdag formiddag siger Mattias Tesfaye, at det stadig er Udlændingestyrelsens vurdering, at gruppen af asylansøgere skal flytte ind i Center Sandvad.

Det er Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for landets asylcentre.

- Det er Udlændingestyrelsen, der har kompetencerne til at træffe den beslutning, og det har de også min fulde opbakning til, siger han.

Det kan dog blive for en kort stund, at flygtningene rykker ind på asylcenteret i Sandvad.

Lejekontrakten for asylcenteret mellem Vejle Kommune og Udlændingestyrelsen står nemlig ifølge TV Syd til at udløbe den 31. oktober næste år.

Det er Røde Kors, som driver asylcenteret. Centeret bliver ifølge Røde Kors' hjemmeside aktuelt brugt til asylansøgere i Jylland, som er smittede med coronavirus.