Aabenraa har endeligt vedtaget planerne for verdens største, grønne anlæg

Byrådet i Aabenraa Kommune vedtog onsdag på byrådsmøde en lokalplan, der skal give endelig mulighed for etableringen af stort Power-to-X-anlæg ved Kassø.

Planerne om et såkaldt Power-to-X-anlæg ved Kassø har været i gang længe, men onsdag blev drømmen for alvor gjort til virkelighed med vedtagelsen af en lokalplan, der sikrer anlægget.

Tilbage i maj fik kommunen meldingen om, at Bolig- og Planstyrelsen gav tilladelse til at fortsætte arbejdet.

Anlægget gør det muligt at fortsætte arbejdet med etableringen af verdens største e-metanol anlæg.

Det skriver Aabenraa Kommune i en pressemeddelelse efter byrådsmødet.

- Jeg er meget glad for, at vi i dag har vedtaget lokalplanen på området. Det er begyndelsen til et stort, og meget ambitiøst byggeri, der på alle måder flugter med den ambitiøse målsætning og tilgang vi har på den grønne omstilling, siger borgmester Jan Riber Jakobsen og fortsætter:

- European Energy har allerede budt sig til i området, og planerne om et PtX-anlæg i den størrelsesorden, som et af verdens absolut største, er en måde at få Aabenraa Kommune på landkortet – også når det kommer til den grønne omstilling.

Strøm fra solenergi

Power-to-X-anlægget vil med hjælp fra et solenergianlæg, vand og CO2 kunne producere grøn metanol og dermed bliver forudsætningerne for at udnytte mulighederne for produktion af grøn energi større.

Desuden passer det ind i Aabenraa Kommunes målsætninger for reduktion af CO2.

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

- Det er en ambition i vores udviklingsplan 2035 – Det Gode Liv – at vi er med til at skabe den grønne udvikling, blandt andet gennem nye, grønne teknologier som PtX-anlæg. Vi vil være frontløbere for grøn energi, og det mener jeg, at vi tager et skridt på vejen til med vedtagelsen i dag, siger Dorte Soll, der er formand for Udvalget for Plan, Teknik og Landdistrikter.

Kommunens CO2-aftryk skal reduceres med 70 procent inden 2030.

Power-to-X-anlægget bruges til at omdanne elektricitet fra eksempelvis solcelleanlæg til andre former for grøn energi som brint eller metanol, der senere kan bruges som brændsel til eksempelvis skibe.