Boligejere fik en time til at forlade lejligheden - fire måneder efter må de stadig ikke flytte hjem

7. juni fik ejerne af seks lejligheder i Aabenraa besked på at forlade deres boliger omgående, fordi der blev fundet fejl ved bygningens konstruktion.

Margit Søndergaard kan stadig tydeligt huske datoen den 7. juni. Det var den dag, hvor hendes liv pludselig blev forandret, da der kom en besked i hendes e-Boks.

- Siden da har jeg følt mig hjemløs. Jeg føler mig sat på gaden og overladt til mig selv i forhold til at finde en løsning på min situation, fortæller hun.

Margit Søndergaard bor på adressen Stegholt 31 i Aabenraa og er en af de boligejere, der blev sendt ud af sin lejlighed, fordi der var mistanke om, at der var noget galt med bygningens konstruktion.

Der er fortsat politiafspærring omkring bygningen Stegholt 31-33.
Der er fortsat politiafspærringen omkring Stegholt 31-33.
Foto: Ole Møller TV SYD

Skal selv løse problemet

Nu er der næsten gået fire måneder, og beboerne har stadig ikke fået lov til at vende tilbage. De skal nemlig selv dokumentere, at bygningen er sikker, før kommunen igen giver tilladelse til at flytte ind, og det kræver både masser af tid og penge.

- Det er urimeligt, at vi står med den opgave. Vi har hyret en ekspert, der skal gennemgå bygningen for fejl. Det er et kæmpearbejde, og det kommer til at koste flere hundrede tusinde kroner for hver af de seks ejere, siger Margit Søndergaard.

Kommunen kan ikke hjælpe

Det er Aabenraa Kommune, der i sidste ende skal give tilladelse til, at Margit Søndergaard og de øvrige beboere må flytte ind igen. Men de kan ikke hjælpe beboerne, fordi lovgivningen siger, at det er ejernes eget ansvar at sørge for, at bygningen er sikker.

- Det er ejerne af en bygning, der har ansvaret. Sådan har det altid været. At det så er nogle andre, der er årsagen til problemet, det er kommunen uvedkommende, siger Jane Petersen, der er teamleder hos Byg, Natur og Miljø i Aabenraa Kommune.

- Vi har bedt beboerne om at komme med en beredskabsplan, som vi kan godkende. Der skal blandt andet laves nogle fysiske tiltag ved byggeriet her og nu. Samtidig er der nogle vilkår i forhold til vind og vejr. De krav skal være opfyldt, før vi kan give lov til, at de flytter ind igen.

Indtil det sker, skal beboerne for egen regning finde et andet sted at bo.

Forløbet på Stegholt 31-33 i Aabenraa

  • 7. juni fik boligejerne besked om at forlade lejlighederne. Det sker, fordi kommunen får besked om, at ophold i bygningerne kan være til fare for personer.

  • 13. juni trækker Aabenraa Kommune ibrugtagningstilladelsen tilbage. Samtidig skriver de, at der skal foreligge dokumentation for, at bygningen er sikker, før beboerne igen må flytte ind.

  • 27. september: Beboerne har fået udarbejdet en beredskabsplan, der skal give dem mulighed for under særlige vilkår at flytte ind. Men det er ikke tilstrækkeligt, fordi der fortsat mangler dokumentation for bygningens sikkerhed.

Hvem har ansvaret?

Hvem der i sidste ende får ansvaret for de fejl, der er ved byggeriet, skal formentlig afgøres i en eller flere retssager. Det kan både involvere bygherren og den certificerede statiker, der skal kontrollere, at der ikke er fejl ved et byggeri.

- Jeg føler mig klemt som borger. Man har lavet et system, hvor det er mig som ejer, der skal komme med dokumentation for, at bygningen er sikker. Det burde være de fageksperter, som har lavet fejlene, der skal stå for det, siger Margit Søndergaard, der frygter, der kommer til at gå flere måneder, før de måske får lov til at flytte tilbage.

Hvad er en certificeret statiker

  • En certificeret statiker skal deltage i projektering og kontrol af byggeprojekter. Formålet er at sikre kvalitet og sikkerhed ved konstruktioner og ændringer i konstruktioner af bygninger.

  • Opgaven var tidligere hos kommunerne. Men for at skabe en mere smidig certificeringsordning blev opgaven i 2020 privatiseret.

  • Det var ved en stikprøvekontrol, at det blev opdaget, at der er fejl ved byggeriet. Der er dog stadig ikke noget svar på, hvad der skal ændres ved byggeriet.