Corona stopper ikke mindehøjtidelighed for grænsegendarmer

Mindehøjtidelighed i Frøslevlejren på 76-årsdagen for deportationen af grænsegendarmerne i 1944 blev mandag gennemført på trods af covid-19.

I dag for 76 år siden, den 5. oktober 1944, blev 141 af de 282 internede grænsegendarmer i Frøslevlejren ved Padborg uden varsel deporteret til koncentrationslejren Neuengamme ved Hamburg.

Hvert år 5. oktober mindes i Frøslevlejren ved Padborg de 38 grænsegendarmer, der under besættelsen omkom som følge af deportation til koncentrations- og arbejdslejre i Tyskland.

De omkomne grænsegendarmer var blandt de 141 gendarmer, der 5. oktober 1944 blev udpeget af tyskerne og deporteret fra Frøslevlejren til forfærdelige forhold i lejrene i Tyskland.

I år kunne der kun deltage 50 personer som følge af corona og forsamlingsforbuddet .
I år kunne der kun deltage 50 personer som følge af corona og forsamlingsforbuddet .
Foto: Tue Wettergreen-Paltorp, TV SYD

Mindehøjtideligheden finder hvert år sted ved ”Gendarmmuren” og arrangeres af Dansk Told & Skatteforbund i samarbejde med Skatteministeriet (Toldstyrelsen).

I år kunne der kun deltage 50 personer som følge af corona og forsamlingsforbuddet .

Ved mindehøjtideligheden blev der lagt  kranse og buketter af Skatteministeriet (Toldstyrelsen), Aabenraa Kommune, Dansk Told & Skatteforbund, Grænsegendarmerne, Historisk Forening for Bov og Holbøl Sogne og eventuelt pårørende til de omkomne gendarmer.

Ved højtideligheden mindes også toldassistent Knud Henrik Nicolai Vindel. Han gjorde tjeneste ved toldstedet i Gråsten og var samtidig leder af en modstandsgruppe i byen. Knud Vindel blev arresteret af Gestapo 6. juni 1944. Efter ophold i Horserødlejren og senere i Frøslevlejren blev han herfra deporteret til Neuengamme 15. september 1944. Efter tysk opgivelse døde Knud Vindel af dysenteri 6. december 1944 i Neuengamme kun 24 år gammel.

Dertil kommer, at mange af de overlevende var mærket for livet af de rædsler, de var blevet udsat for og havde været vidner til.

TV SYD sætter i aften klokken 19.30 fokus på Grænsegendarmernes skæbne, som er en overset del af besættelsestidens historie.