Minister beder EU bekæmpe svinepest

EU’s fødevareministre mødtes søndag i Bruxelles. Til mødet opfordrede Esben Lunde Larsen EU til at intensivere kampen mod afrikansk svinepest. Rammer sygdommen Danmark kan det få store konsekvenser for den danske svineproduktion.

Afrikansk svinepest breder sig i Europa. I Danmark kan et udbrud i værste fald betyde tomme stalde og store problemer for den danske svineproduktion.

Nu vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tage kampen op mod afrikansk svinepest.

Søndag mødtes EU’s fødevareministre i Bruxelles, og her opfordrede Esben Lunde Larsen EU til at intensivere kampen mod svinesygdommen afrikansk svinepest, som findes i Østeuropa. 

Hos LandboSyd frygter man for den danske eksport af svinekød og smågrise – en frygt man deler hos ministeriet, der anslår, at hvis sygdommen rammer Danmark, vil det koste eksportindtægter i millardklassen.  

- Konsekvensen ved et udbrud er stor. Vi eksporterer årligt op imod 15 millioner smågrise og svin. Det vil koste dansk svineproduktion mindst 2,5 milliarder kroner, hvis vi blot får et enkelt udbrud, og jeg frygter, at prisen bliver langt, langt højere, hvis sygdommen spreder sig. Det kan vi simpelthen ikke holde til i svineproduktionen, siger Mogens Dall, formand for LandboSyd, til TV SYD.

Undgå at sprede smitten:

Mogens Dall opfordrer til, at man ikke smider madrester - eksempelvis en spegepølse fra Østeuropa, i naturen eller på eksempelvis rastepladser. Sygdommen kan spredes af vildsvin, som æder madresterne og kommer i kontakt med tamsvin.

Til mødet præsenterede ministeren en række forslag til initiativer, som skal sætte gang i en fælleseuropæisk kamp mod afrikansk svinepest.

- Jeg vil foreslå, at EU nu samler en international ekspertgruppe, der skal evaluere og udbygge strategien. Vi har brug for anbefalinger til, hvordan vi kan blive bedre til at forebygge, at smitten spreder sig, og hvordan vi mere effektivt bekæmper smitten. Og så skal der i EU-regi sikres, at igangværende forskningsprojekter har fokus på hurtigt at få udviklet en effektiv vaccine, der også kan benyttes til vildsvin. Målet må være, at vi en gang for alle får fejet afrikansk svinepest ud af Europa," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Sygdommen er ikke skadelig for mennesker, men sygdommen fører til en smertefuld død for både vild- og tamsvin.

Mogens Dall rejste sagen i november på Landbrug og Fødevarers delegeretmøde. Efterfølgende har han skrevet et brev til ministeren og opfordret til, at indsatsen skal intensiveres. 

Fakta om afrikansk svinepest:

Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom​ hos svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.
Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.
I dag findes sygdommen i EU i Estland, Letland, Litauen, Polen, Tjekkiet, Rumænien og på Sardinien.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet