Projekter i Syd- og Sønderjylland får millioner i ny finanslov

Flere syd- og sønderjyske projekter er at finde på den nye finanslov. Frøslevlejren får 3 millioner, Tønder stationsbygning får 2 millioner, mens Dybbøl Mølle modtager 1,2 millioner på den nye finanslov.

"Frøslevlejren er i så dårlig stand, at den i sidste ende kan blive revet ned, hvis ikke der kommer en økonomisk håndsrækning fra staten."

Sådan skrev TV SYD tilbage i november 2022, og nu er der godt nyt til lejren, der ligger ved Padborg.

På den nye finanslov er der afsat 3 millioner kroner til stedet. Derudover modtager Dybbøl Mølle 1,2 millioner, mens Tønder stationsbygning modtager 2 millioner.

Og ifølge Aabenraas borgmester, Jan Riber Jakobsen (C), lander pengene på et tørt sted.

- Vi er selvfølgelig rigtig glad for, at man gennem finansloven anerkender, at vi har en unik fortælling her i Frøslevlejren. Politikerne anderkender, at det er et nationalt mindesmærke, som vi skal gøre alt for at bevare.

I nogle af de tomme barakker i lejren er der synlige spor af fugt- og vandskader.
I nogle af de tomme barakker i lejren er der synlige spor af fugt- og vandskader.
Foto: Jonas Ravnkilde Johansen, TVSYD

1800 nye vinduer

Der er mange projekter, at kaste sig over i Frøslevlejren. Her skal blandt andet skiftes op mod 1800 vinduer i den gamle fangelejr. Det skal blandt andet være med til at sikre at opvarmningen er CO2 neutral.

- Vi har lavet en udviklingsplan for, hvordan vi griber projekterne an. Pengene skal bruges på bygningerne. Vi vil gerne sikre, at vi har et familiecenter fremover, understreger Jan Riber Jakobsen (C).


Ikke en langsigtet løsning 

Det lokalvalgte folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) var i januar på besøg i Frøslevlejren sammen med sin folketingskollega Anni Matthiesen (V).

Hun er tilfreds med, at der er fundet penge til Frøslevlejren, hvor man i nogle af barakkerne døjer med fugt og vandskader.

- Det er jo en lejr med mange gamle træbarakker, så det er jo klart, at det kræver noget at holde dem varme, siger hun.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Anni Matthiesen (V) under deres besøg i Frøslevlejren.
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Anni Matthiesen (V) under deres besøg i Frøslevlejren.
Foto: Privatfoto

Karina Lorentzen Dehnhardt påpeger dog, at der måske til næste år skal findes en mere langsigtet løsning.

- Det er måske noget, som vi kan kigge på i næste finanslov, men det er jo regeringen, der svinger taktstokken, fortæller Karina Lorentzen Dehnhardt.

Her stemmer også Jan Riber Jakobsen (C) i.

- Vi håber selvfølgelig, at vi kan komme med på finansloven permanent. Lige nu hejser vi flaget, griner han.

Frøslevlejren

Frøslevlejren blev bygget som tysk interneringslejr i 1944 under besættelsen af Danmark. Her sad flere tusinde danskere indespærret hos det tyske sikkerhedspoliti.

På trods af at Frøslevlejren oprindeligt blev bygget for at undgå deportationer til kz-lejre i Tyskland, blev ca. 1.600 Frøslevfanger, stik imod alle aftaler, alligevel sendt videre til kz-lejrenes rædsler. Andre forblev fanger i lejren i Danmark.

Kilde: Nationalmuseet