Elias og 30.541 andre børn var med til at forårsrengøre naturen

Der er masser af skrald i naturen, men i denne uge hjælper både børn og voksne med at fjerne det som en del af Danmarks Affaldsindsamling. Heriblandt en skoleklasse i Sønderborg.

Elias Duus havde én plan mandag morgen: Han skulle have sin pose helt fyldt op med affald.

Han går i 1. klasse på Ahlmann-Skolen i Sønderborg, hvor skraldeindsamling i naturen var på dagens skoleskema.

- Jeg tænker, at det er en bedre skoledag end en normal skoledag, siger Elias Duus på vej ud i den våde natur.

Mandag blev den årlige begivenhed "Danmarks Affaldsindsamling", der er arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, skudt i gang.

Elias Duus og klassekammeraterne fra 1.A på Ahlmann-Skolen i Sønderborg var mandag ude at samle skrald ind som led i Danmarks Affaldsindsamling.
Elias Duus fra 1. klasse syntes, det var dejligt at hjælpe naturen til affaldsindsamling.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Og Elias Duus er én ud af 30.542 børn, der i denne uge er taget på indsamlingsmission for at rydde op.

Mellem 97 og 10.000 millioner ton

Både børn og voksne fra hele landet vil i løbet af ugen fjerne skrald i naturen, og der er lidt at leve op til.

quote

Jeg kan ikke forstå, at det virker, og så smider de det ud

Elias Duus, folkeskoleelev


Sidste år blev der indsamlet 97 ton affald på landsplan.

I Sønderborg blev der kæmpet for at nå samme mål - eller måske endda lidt højere. Buddet fra klassen var i hvert fald, at der nok ville blive indsamlet 10.000 millioner ton.

Elias Duus og klassekammeraterne fra 1.A på Ahlmann-Skolen i Sønderborg var mandag ude at samle skrald ind som led i Danmarks Affaldsindsamling.
1.646 børn i Sønderborg brugte mandagen på at samle skrald.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Selvom det måske er et lidt højt tal, så fandt Elias Duus og kammeraterne en god portion forskellige ting i naturen, så som cigaretter, plastik, glas og meget andet. Til børnenes store overraskelse.

- Jeg kan ikke forstå, at det virker, og så smider de det ud. William fandt f.eks. en glasskål. Altså det undrer mig, siger Elias Duus, mens han propper en tom øldåse i posen.

Hjælper naturen

I Danmarks Naturfredningsforening (DN) glæder man sig over, at så mange går til opgaven med gåpåmod som Elias Duus. For affaldsindsamlingsugen er vigtig.

Fakta om Danmarks Affaldsindsamling

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.

I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet.

Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.

I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage - heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

- Vi får fjernet adskillige tons affald fra naturen, men det vigtigste er, at det giver en rigtig god anledning til at tale om affald, ressourcer og hele brug-og-smid-væk-kulturen, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i DN og tilføjer:

- En enkelt uge hjælper ikke nødvendigvis så meget, men vi får fjernet utrolig mange tons affald, som kunne være endt i maven på dyr.

Elias Duus og klassekammeraterne fra 1.A på Ahlmann-Skolen i Sønderborg var mandag ude at samle skrald ind som led i Danmarks Affaldsindsamling.
Der blev samlet en masse skrald ind i Sønderborg.
Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Alligevel håber hun og resten af foreningen, at man på længere sigt kan aflyse ugen.

- Vi arbejder for et affaldsfrit samfund, hvor sådan en affaldsindsamling ikke er nødvendig, men det kræver politiske initiativer, siger hun.

Hos Elias Duus er posen ikke helt fyldt op, men han er glad for at kunne bidrage til indsamlingen.

-  Det er rart at samle skrald op, for det hjælper ligesom naturen, siger han.

Og ved en lille dam på indsamlingsruten får drengene fisket en efterladt cocio-flaske op, mens de bliver enige om, at det kunne være endt galt.

- Jeg tænker ikke, det er godt for ænderne. Det er jo glas, siger Elias Duus, der ender med en halvt fyldt pose efter indsamlingen. 

Klassen vejer affaldet på onsdag.