Elias og 30.541 andre børn var med til at forårsrengøre naturen

1. klasse på Ahlmann-Skolen i Sønderborg fik samlet godt ind til affaldsindsamlingen mandag. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er masser af skrald i naturen, men i denne uge hjælper både børn og voksne med at fjerne det som en del af Danmarks Affaldsindsamling. Heriblandt en skoleklasse i Sønderborg.

Elias Duus havde én plan mandag morgen: Han skulle have sin pose helt fyldt op med affald.

Han går i 1. klasse på Ahlmann-Skolen i Sønderborg, hvor skraldeindsamling i naturen var på dagens skoleskema.

- Jeg tænker, at det er en bedre skoledag end en normal skoledag, siger Elias Duus på vej ud i den våde natur.

Mandag blev den årlige begivenhed "Danmarks Affaldsindsamling", der er arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, skudt i gang.

Elias Duus fra 1. klasse syntes, det var dejligt at hjælpe naturen til affaldsindsamling. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Og Elias Duus er én ud af 30.542 børn, der i denne uge er taget på indsamlingsmission for at rydde op.

Mellem 97 og 10.000 millioner ton

Både børn og voksne fra hele landet vil i løbet af ugen fjerne skrald i naturen, og der er lidt at leve op til.

Jeg kan ikke forstå, at det virker, og så smider de det ud

Elias Duus, folkeskoleelev

Sidste år blev der indsamlet 97 ton affald på landsplan.

I Sønderborg blev der kæmpet for at nå samme mål - eller måske endda lidt højere. Buddet fra klassen var i hvert fald, at der nok ville blive indsamlet 10.000 millioner ton.

1.646 børn i Sønderborg brugte mandagen på at samle skrald. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Selvom det måske er et lidt højt tal, så fandt Elias Duus og kammeraterne en god portion forskellige ting i naturen, så som cigaretter, plastik, glas og meget andet. Til børnenes store overraskelse.

- Jeg kan ikke forstå, at det virker, og så smider de det ud. William fandt f.eks. en glasskål. Altså det undrer mig, siger Elias Duus, mens han propper en tom øldåse i posen.

Hjælper naturen

I Danmarks Naturfredningsforening (DN) glæder man sig over, at så mange går til opgaven med gåpåmod som Elias Duus. For affaldsindsamlingsugen er vigtig.

Fakta om Danmarks Affaldsindsamling

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.

I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet.

Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.

I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage - heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

- Vi får fjernet adskillige tons affald fra naturen, men det vigtigste er, at det giver en rigtig god anledning til at tale om affald, ressourcer og hele brug-og-smid-væk-kulturen, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i DN og tilføjer:

- En enkelt uge hjælper ikke nødvendigvis så meget, men vi får fjernet utrolig mange tons affald, som kunne være endt i maven på dyr.

Der blev samlet en masse skrald ind i Sønderborg. Foto: Frank Blauenfeldt, TV SYD

Alligevel håber hun og resten af foreningen, at man på længere sigt kan aflyse ugen.

- Vi arbejder for et affaldsfrit samfund, hvor sådan en affaldsindsamling ikke er nødvendig, men det kræver politiske initiativer, siger hun.

Hos Elias Duus er posen ikke helt fyldt op, men han er glad for at kunne bidrage til indsamlingen.

-  Det er rart at samle skrald op, for det hjælper ligesom naturen, siger han.

Og ved en lille dam på indsamlingsruten får drengene fisket en efterladt cocio-flaske op, mens de bliver enige om, at det kunne være endt galt.

- Jeg tænker ikke, det er godt for ænderne. Det er jo glas, siger Elias Duus, der ender med en halvt fyldt pose efter indsamlingen. 

Klassen vejer affaldet på onsdag.

18-årig mand anholdt efter fund af fem syrebomber ved skole

Ved en skole i Sønderborg er der fundet fem såkaldte syrebomber, oplyser politiet søndag formiddag. Foto: Presse-fotos.dk
Af Ritzau
Udgivet

En mand på 18 år er blevet anholdt efter fund af fem syrebomber ved en skole i Sønderborg.

Det oplyser vicepolitiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Søren Rønnow til TV 2 søndag eftermiddag.

Syrebomberne blev fundet søndag morgen.

Først meldte en borger om en enkelt bombe lidt før klokken syv. Derefter opdagede betjente yderligere fire.

Et område ved Sønderskov-Skolen og Grundtvigs Allé blev spærret af, og forsvarets specialister fra ammunitionsrydningstjenesten blev tilkaldt.

Kort efter klokken 13 kunne politiet meddele, at indsatsen var overstået. Syrebomberne var uskadeliggjort.

I de seneste par år har der af og til været meldinger om hjemmelavede syrebomber. Blandt andet på Fyn og i Esbjerg.

Ved flere lejligheder har politiet advaret om risikoen for eksempelvis øjenskader.

Tyske strikkere fik ny inspiration på festival i Marsken

Tyske strikkere har for alvor fået øjnene op for strikkefestivalen Masker i Marsken. Foto: Ole Møller, TV SYD
Udgivet

Strikkeworkshops, foredrag, udstillinger og koncerter har igen været omdrejningspunktet for deltagerne på årets sønderjyske strikkefestival Masker i Marsken. I år har flere tyske strikkeentusiaster hentet inspiration på festivalen.

Igen i år har godt 3000 strikkeentusiaster været samlet til tre dage fyldt med strikketeknikker, håndfarvede garner og hvad der ellers fylder, når man interesserer sig for den magi, der kan opstå på to pinde.

Der er kommet flere busser hertil med kvinder fra tyske strikkeforeninger

Marianne Rosalie Kalb, formand for festivalforeningen

Det er blot den tredje udgave af Masker i Marsken, og igen i år er deltager kommet langvejs fra for at være med til de mange workshops og foredrag i marsklandet omkring Højer og Ballum.

- Overordnet set er det gået rigtig godt. Vi har haft en velbesøgt festival med strikkere fra hele landet og glade udstillere, som har solgt godt. Sidste år var vi cirka 3100 deltagere, og det har vi også nået i år, siger festivalforeningens formand Marianne Rosalie Kalb.

Foto: Ole Møller, TV SYD

Får ny inspiration

Hun fortæller også, at flere tyske strikkere i år har fundet vej til festivalen.

- Der er kommet flere busser hertil med kvinder fra tyske strikkeforeninger. Rigtig meget af det garn, vi får lavet i Danmark er plante- og håndfarvet, og det ser man ikke så meget i Tyskland. Men de danske designere og garnproducenter kan noget andet, end det de kan i Tyskland, så strikkerne får en helt anden inspiration ved at komme her, forklarer Marianne Rosalie Kalb.

Der er masser af inspiration til de strikkeglade, for masker i marsken bugner af garner og strik i alle afskygninger. Foto: Ole Møller, TV SYD

Derfor vil Masker i Marsken gerne gøre mere for at tiltrække de tyske strikkere til næste års festival.

- Vi har på flere planer brygget på, om vi kunne lave tiltag for at få flere tyske gæster. Derfor har vi blandt andet lavet et grænseoverskridende strikkearrangement for både danske og tyske strikkere her i foråret, som der var stor opbakning. Så der er et tysk marked for os dernede, siger festivalforeningens formand.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.