Landets rigeste familie begyndte arbejdet på ny bydel med et løfte

Den gamle travbanegrund i Billund påbegyndte tirsdag sin rejse til at blive en ny bydel med beboelse, butikker og natur. Det er Kirkbi, der bygger nyt i hjembyen, hvor det hele begyndte.

Mange er de tårer, som hestefolket har udgydt over lukningen af det, der var dansk travsports største bane i 2021. Men efter at have kæmpet for livet i en del år, var det endegyldigt slut for den gamle travbane. Kirkbi overtog hele herligheden for 58 millioner kroner.

I stedet for heste vil der om føje år løbe glade børn rundt i naturområdet inde midt i det, der skal blive en ny bebyggelse i Billund. I dag blev byggeriet skudt i gang med en skovl.

200.000 kvadratmeter eller ret præcist 28 fodboldbaner skal bebygges, beplantes og bebos.

Og bygherren har ikke ladet visionerne blive alene hjemme.

- Travbyen er der, hvor Vesterbro i København møder Ribe i vest. Der bliver små gader med meget liv, hvor bilerne ikke fylder ret meget, det er menneskene, der skal udfolde sig der. Vi har forsøgt at lave et projekt, der støtter den grønne omstilling med et forholdsvis lavt CO2 aftryk, fortæller Christian Nørgaard, projektdirektør på byggeriet.

Travbyens grønne hjerte, der er åben for alle i byen og turister på gennemrejse.
Travbyens grønne hjerte, der er åben for alle i byen og turister på gennemrejse.

Helt i tråd med den udmelding tog borgmester Stephanie Storbank (V) det første spadestik, ikke for at lægge en grundsten, men for at plante et egetræ, der bliver en del af det vilde, grønne område, der skal være hjertet i den nye bydel. Faktisk er mere end halvdelen af de 200.000 kvadratmeter lagt ud til flora og fauna på den vilde måde.

Borgmester Stefanie Storbank i fornuftigt fodtøj tager første spadestik til Travbyens grønne hjerte.
Borgmester Stefanie Storbank i fornuftigt fodtøj tager første spadestik til Travbyens grønne hjerte.
Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

- Det er en kæmpestor milepæl i Billunds historie. Vi har stor fokus på at skaffe boliger nok til alle dem, der flytter til byen, og her får vi nogle boformer, som vi ikke har så mange af i Billund, fortæller borgmester Stephanie Storbank.

Navnet på den nye bydel nikker tilbage til områdets lange historie med hestevæddeløb.
Navnet på den nye bydel nikker tilbage til områdets lange historie med hestevæddeløb.

Hvis man ser bort fra Legos markante fod- eller klodsaftryk, er Billund nærmest den generiske provinsby. Mange, mange parcelhuse, og en bymidte, som vi kender den fra alle mellemstore provinsbyer i det ganske land. Travbyen skal tiltrække unge og gamle, rige og fattige, højt-, mellem- og lavtuddannede og så de mange expats, der er flyttet til byen for at arbejde på Lego eller en af de andre virksomheder.

Når byggeriet er helt færdigt om en lille halv snes år, er det planen, at der skal være mellem 550 og 600 boliger på den gamle travbane.