4.070 gram nye sønderjyske kartofler på vej til dronningen

Danmarks Kartoffel Råd har sørget for helt friske sønderjyske kartofler til dronningens middagsbord - de blev gravet af mulden ved Vojens.

Allerede i aften eller i morgen kan dronning Margrethe nyde nye danske kartofler til sin aftensmad. Kartoflerne er gravet op af den sønderjyske muld, nærmere bestemt Jegerup ved Vojens, onsdag morgen kl. 9 af kartoffelavler Aksel Sørensen. Helt præcis blev det til 4 kg og 70 gram.

Danmarks Kartoffel Råd har de sidste 22 år afholdt DM i dyrkning af kartofler på friland. Vinder-kartoflerne er så leveret til kongehuset. Men på grund af coronakrisen bliver der ingen konkurrence i år.

Derfor skulle de kongelige dog ikke snydes for nye danske kartofler på middagsbordet.

- Vi blev enige om, at Aksel havde nogle fine kartofler i Jegerup, så dem fik vi gravet op, fortæller Tom Rosenkvist, der selv er kartoffelavler ti kilometer længere sydpå i Over Jerstal. 

Tom Rosenkvist kontrollerer, at dronningens kartofler lever op til standard.
Tom Rosenkvist kontrollerer, at dronningens kartofler lever op til standard.
Foto: Privatfoto

120 kroner kiloet

Skulle dronning Margrethe selv have været i Netto efter nye kartofler, var hun nok gået forgæves. Tom Rosenkvist har selv spist af sine egne nye kartofler fra friland siden langfredag. Fra sin gård sælger han i dag et kilo til 120 kroner, men de kan ikke købes af den almindelige dansker endnu. 

- De første kartofler kommer først i forretningerne, når de koster 60-70 kroner kiloet om en uges tid. De bliver billigere, jo flere der kommer på markedet. Om en måned vil jeg tro, de ender på 20 kroner kiloet, siger han til TV SYD.

Med ved opgravningen onsdag i Jegerup var også Danmarks Kartoffel Råds ambassadør Troels Mylenberg, som til daglig er politisk redaktør hos TV 2.

Avler Aksel Sørensen fra Jegerup med de  nye kartofler, som dronningen skal have.
Avler Aksel Sørensen fra Jegerup med de  nye kartofler, som dronningen skal have.
Foto: Privatfoto