7.000 plejehjemsbeboere sikret sidste stik på trods af færre vacciner

Pfizer kan ikke levere det lovede antal vacciner i første kvartal. Der er en nedgang på 100.000 doser. Det er dog forventeligt, at de knap 7.000 beboere på de syd- og sønderjyske plejehjem kan få deres anden vaccination i denne uge.

Danmark vil ikke få så mange vacciner som forventet af Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Der vil være en nedgang på antallet af leverede doser på 85.000-100.000. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) på sin hjemmeside.

Der er tale om en nedgang på cirka ti procent i antallet af leverede vaccinedoser i forhold til den oprindelige forventning.

Nedgangen svarer til, at 42.000-50.000 færre personer end planlagt kan blive vaccineret i første kvartal, da hver person skal have to doser.

Halvt så mange doser i uge 2 

I sidste uge meldte Pfizer/BioNTech ud, at der ville komme færre vacciner i denne uge til Danmark på grund af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien.

For Danmark betyder det, at der i denne uge kommer 30-35.000 doser, hvilket svarer til omkring en halvering i forhold til det forventede.

Da Pfizer i sidste uge varslede, at der ville komme færre vacciner i denne uge, lød det samtidig, at det lovede antal vacciner i hele første kvartal ville blive leveret i første kvartal.

Det oplyste formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i sidste uge efter en telefonsamtale med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Knap 40.000 venter lige nu på andet stik i Region Syddanmark

38.261 personer har fået første vaccinestik mod covid-19 i Region Syddanmark, viser en opgørelse, som SSI har lavet mandag. Af dem har kun 970 personer modtaget anden vaccine og er dermed færdigvaccineret.

Nu venter så 37.291 førstegangsvaccinerede så på andet stik, og hvornår det kan blive er endnu usikkert.

I Region Midtjylland, hvor Hedensted og Horsens ligger, har 37.146 personer fået første vaccination. Det er ikke muligt at se i opgørelsen, hvor mange det er fordelt på kommuner.

Men SSI har lavet en opgørelse over, hvor mange beboere på plejehjemmene i kommunerne, der er vaccineret. Og her gælder det i de to kommuner, at 510 personer i Horsens og 300 personer i Hedensted har fået første vaccinestik.

I de 12 kommuner, TV SYD dækker i Region Syddanmark, er i alt 6.156 beboere på plejehjem vaccineret, og også her venter alle på anden vaccination.

Stik nummer to til plejehjemsbeboere i denne uge - resten må vente

Sundhedsstyrelsen oplyste tirsdag, at man må prioritere vaccinerne anderledes på grund af de færre leverancer.

Det betyder, at man i denne uge vil prioritere at give stik nummer to til beboere på plejehjem samt prioritere ældre borgere, som allerede nu har bestilt tid til første stik i denne uge.

Der vil blive leveret 35.100 doser, som fordeles efter befolkningstal til landets fem regioner.

Skarpere prioritering

Det betyder, at der skal prioriteres skarpere end hidtil i vaccinationerne, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Vi prioriterer derfor at tilbyde andet stik til de borgere på plejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53, siger han i meddelelsen.

- Vi vurderer herudover i starten af næste uge, om der vil være overskydende doser til andre målgrupper, lyder det.

Nedgangen i leveringerne betyder, at der ikke er flere i personalegrupperne, som kan få første stik lige nu.