Brørup-firma tester Bornholms spildevand for coronaspor

Som et element i den delvise genåbning af Bornholm er overvågning af spor efter corona i spildevand nu sat i værk.

Overvågningen af SARS-CoV-2 i spildevand på Bornholm gik derfor i gang tirsdag og foregår i et tæt samarbejde mellem Statens Serum Institut (SSI), Bornholms Energi og Forsyning, Bornholms Kommune og selskabet Eurofins.

- Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er spændende at få undersøgt om - og hvordan - analyser af spildevand kan bruges aktivt i overvågningen af covid-19 epidemien, siger Steen Ethelberg, afsnitsleder, Infektionsepidemiologi & Forebyggelse på SSI i en pressemeddelelse.

Eurofins tester spildevand for covid jasc_20210118_153401

Viden om smitte uden at teste folk

SARS-CoV-2, der fører til covid-19, findes i afføringen hos en del af de smittede personer. Idéen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver testet for SARS-CoV-2.

Målet med projektet er dels at finde ud af, hvor god en metode spildevandsovervågning er til at finde selv få tilfælde af SARS-CoV-2 i en befolkningsgruppe. Dels at se på, om forekomsten af påvist SARS-CoV-2 i spildevand igennem en længere periode passer med forekomsten i befolkningsgruppen. 

Hvis der sker en stigning i forekomsten af covid-19 på Bornholm, vil undersøgelsen også se på, om stigningen inden da kan ses i spildevandsovervågningen.

Eurofins i Brørup har tidligere undersøgt spildevand i Hjørring for spor af corona, ligesom selskabet gør for en række lande i Europa.

Fakta om overvågningen af spildvand på Bornholm

Projektet gik i gang tirsdag og fortsætter i 30 dage.


Bornholms Energi og Forsyning udtager daglige spildevandsprøver fra de syv store rensningsanlæg på øen.


Spildevandsprøverne køres til Eurofins laboratorium i Brørup. Her undersøges prøverne for tilstedeværelse SARS-CoV-2.


SSI undersøger, om specifikke virusvarianter kan påvises i spildevandet.


SSI sammenligner resultaterne fra spildevandet med de test for SARS-CoV-2, der er taget i befolkningen (PCR test og kviktest).


Projektet afsluttes med en rapport fra SSI.