Idrætsefterskole må sende 80 elever på brobygning: Vi havde helst set, at de blev hjemme

80 elever fra Koldingsegnens Idrætsefterskole skal mandag på brobygningsforløb. Det bekymrer forstanderen, som ikke ønsker at bringe eleverne eller andre i smittefare ved at sende dem ud i samfundet.

Opdatering. Mandag morgen efter, at de første elever var begyndt på brobygning, meddelte undervisningsministeren, at brobygningen aflyses med virkning fra torsdag

Der er ingen vej udenom.

Selvom forstander på Koldingegnens Idrætsefterskole, Morten Svane, har mest lyst til at beholde eleverne hjemme, så skal 80 elever mandag afsted på brobygningsforløb på en række ungdomsuddannelser.

quote

Vi synes, det ville være bedre, hvis eleverne blev hjemme og ikke udsatte både sig selv og andre for smittefare.

Morten Svane, forstander, Koldingegnens Idrætsefterskole

Det sker i en tid med rekordhøje smittetal og i en uge, hvor myndighederne kommer med skærpede coronarestriktioner. Men Undervisningsministeriet fastholder brobygningsforløbene, og det undrer Morten Svane.

- Vi synes, det ville være bedre, hvis eleverne blev hjemme og ikke udsatte både sig selv og andre for smittefare ved at komme ud blandt folk, de ikke normalt omgås. Smitteudviklingen gør, at jeg er bekymret, siger han. 

Morten Svane er forstander på Koldingegnens Idrætsefterskole, hvor 80 elever mandag bliver sendt på brobygning, selvom forstanderen helst havde set, at de blev hjemme.
Morten Svane er forstander på Koldingegnens Idrætsefterskole, hvor 80 elever mandag bliver sendt på brobygning, selvom forstanderen helst havde set, at de blev hjemme.
Foto: Privatfoto

Elever er forberedte

Men mandag drager efterskolens 10. klasseselever på brobygningsforløb i Kolding. Blandt andet på byens to gymnasier og hos erhvervsuddannelsesinstitutionen Hansenberg.

På Koldingegnens Idrætsefterskole har lærerne derfor gjort deres bedste for at forberede eleverne.

- Vi giver dem mundbind med, og vi har indskærpet, at de skal overholde hygiejnekravene og være ekstra opmærksomme på at holde afstand, siger Morten Svane.

Skolens 105 elever er allerede vant til en hverdag med mange coronaregler. Morten Svane fortæller blandt andet, at eleverne er delt op i primærgrupper, og at idrætsefterskolen er inddelt i zoner, så grupperne ikke bliver blandet. Derfor har eleverne også svært ved at forstå, hvorfor de nu skal ud og blandes med andre unge.

- De er bekymrede. Mange af dem spørger, om det kan passe, at de skal afsted, når alt andet i samfundet går den modsatte vej lige nu, siger Morten Svane.

Gennemførelse mister effekt

Efterskoleforeningens formand, Torben Vind Rasmussen, sendte søndag på Facebook en appel til undervisningsminister Pernille Rozenkrantz-Theil (Socialdemokratiet), hvor han bad hende tage hensyn til pandemiens udvikling og ændre loven for brobygning for indeværende år. 

Efterskoleforstander Morten Svane tvivler dog på, at det pres, der bliver lagt på undervisningsministeren, kommer til at få en betydning for hans egne elever. 

- Men jeg håber, at loven bliver ændret, så det kan gavne de efterskoler, der skal på brobygning i november. Gennemførelsen mister mere og mere effekt. For selvom vi har fået at vide, at både gymnasier og erhvervsuddannelser er opmærksomme og har lavet særregler, så er det svært at imødekomme alle vores elevers ønsker under de nuværende forhold, siger han.

SFs uddannelsesordfører Jacob Mark skriver på Twitter, at SF vil have børne- og uddannelsesminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til at aflyse årets brobygning for folkeskoleelever af frygt for smittespredning.

Aflysningen er også i gang, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil på Twitter. Detaljerne bliver offentliggjort, så snart de er faldet på plads, og hun forventer, at brobygningen er aflyst fra på torsdag.