Regeringen forbyder forsamlinger på mere end 500 indtil september

Regeringen åbner muligheden for, at man efter 10. maj kan forsamles op til 500 personer, men lige nu er det stadig forbudt at forsamles mere end ti personer.

Denne artikel er løbende blevet opdateret med præciseringer i forhold til betydningen af Sundhedsministeriets nye udmelding.

En større forsamling defineres som mere end 500 personer. Det oplyser Sundhedsministeriet til DR og TV2.

Den definition har været ventet, siden Mette Frederiksen gjorde det klart, at store forsamlinger ville være forbudt hele sommeren, uden at hun dengang kunne fastsætte en grænse for, hvor mange man måtte samles.

-  Til alle jer, der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre en alvorlig melding. Forbuddet mod store forsamlinger fastholdes til og med august, sagde Mette Frederiksen dengang på pressemødet den 6. april. 

Den nye udmelding betyder, at alle arrangementer med flere personer end 500 forbydes frem til 1. september, men det er ikke ensbetydende med, at det er sådan sommerens forsamlingsregler kommer til at være:

- Det er sådan, at regeringen giver sig selv muligheden for at hæve grænsen op til 500 efter den 10. maj og frem til den 1. september. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man kommer til at kunne samles 400-500 efter den 10. maj, for regeringen vil løbende følge udviklingen og måske skrue en lille smule op, men det er slet ikke sikkert, at vi havner oppe på de 500, forklarer TV2s politiske reporter Mads Frimann.

Forsigtig med at planlægge fester

Selvom definitionen på en stor forsamling er sat til at være 500 personer, betyder det altså ikke, at forsamlingsforbuddet på ti mennesker nødvendigvis snart er fortid. Den grænse kan nemlig fortsat forlænges.

Regeringen holder øje med udviklingen og vil justere grænsen for, hvor mange der må samles løbende.

- Så man skal være forsigtig med at arrangere bryllupper og fødselsdage på baggrund af den her melding, fordi det ikke er sikkert, at vi kommer helt op på 500, siger TV2s politiske reporter Mads Frimann.

Dagens udmelding fra Sundhedsministeriet kommet ikke til at få nogen betydning her og nu, da det stadig er forsamlingsforbuddet på ti mennesker, der vil være gældende frem til den 10. maj.