Frustreret minkavler: Hvorfor skal vi aflive alle vores dyr?

Tommy Vemmelund er den anden minkavler i Sydjylland, hvis farm er ramt af covid-19. Han forstår ikke, hvorfor hele hans besætning på knap 20.000 mink skal aflives, når kun fem dyr er konstateret positive for virusset.

Artiklen er opdateret med nye tal fra Fødevarestyrelsen omkring antallet af nabofarme, der bliver berørt.

Det er en hård tid for minkavler Tommy Vemmelund fra Farre ved Give. Han har her i weekenden fået at vide, at fem mink fra hans besætning på knap 20.000 har fået corona. Derfor skal de alle aflives på tirsdag eller onsdag.

quote

Vi er parate til at gå i isolation, den tid det tager for virusset at drive over, så ikke alt forsvinder mellem fingrene på os.

Tommy Vemmelund, minkavler, Farre

Udover chokket over at se sit livsværk styrte sammen om ørene på sig, så er han uforstående overfor, hvorfor dyrene skal aflives: 

- Det forstår jeg slet ikke. Det giver jo ikke mening. Hvorfor skal man aflive alle de dyr, fordi nogle har det? spørger Tommy Vemmelund.

Selvom det lige nu kun er fem mink, der er konstateret syge på hans farm, så er han klar over, at smitten vil sprede sig hurtigt rundt blandt alle de andre dyr.

Er parat til isolation på ubestemt tid for at beholde avlsdyr

Men Tommy Vemmelund vil gerne kunne tage nogle avlsdyr fra og beholde dem, så når coronavirus har forladt farmen, så ville de kunne indgå i avl til næste år.

- Vi er parate til at gå i isolation, den tid det tager for virusset at drive over, så ikke alt forsvinder mellem fingrene på os, siger Tommy Vemmelund, der samtidig fortæller, at han selv er smittet med covid-19.

- Ja, jeg er smittet, og jeg holder mig for mig selv. Jeg ved ikke, om smitten stammer fra minkene, eller hvor den kommer fra. Men min kone og tre børn er ikke smittet, viser den test, vi har fået svar på her til morgen. Vi agerer selvfølgelig ud fra den viden og isolerer os hver for sig, siger han.

Selvom Tommy Vemmelund er smittet med covid-19, så mener han ikke, at man behøver at bekymre sig om, at smitten eventuelt skulle mutere.

- Der er lige nu fundet fem mutationer rundt om på minkfarmene, og eksperter siger til os avlere, at det ikke nødvendigvis er bekymrende. På Island fandt de for eksempel 40 mutationer efter godt 500 mennesker havde været syge tilbage i april, siger Tommy Vemmelund. 

På hans farm render hans kæledyr i form af en hund og katte rundt, men de skal ikke aflives, hvis de får corona. 

Knap 20.000 mink på Tommy Vemmelunds farm skal aflives i den kommende uge.
Knap 20.000 mink på Tommy Vemmelunds farm skal aflives i den kommende uge.

- Jeg kan ikke forstå, at man går så hårdnakket efter mink. Hvorfor skal de alle lide døden, bare fordi nogle i besætningen bliver smittet? Vi kan jo isolere dem, som vi gør med andre dyr og mennesker, siger han frustreret og pointerer, at det jo også kommer til at gøre ondt på økonomien:

- Der er jo også tale om, at manges livsværk og hele vores økonomiske grundlag som minkavlere bliver revet væk under os. Det er milliarder af kroner, det drejer sig om. Det kommer også til at gå ud over arbejdspladser og mange familier, siger han. 

Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen forklarer, at mink - også raske - aflives af hensyn til folkesundheden, da mink og mennesker kan smitte hinanden, og virusset spredes med lynets hast blandt dyrene.
Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen forklarer, at mink - også raske - aflives af hensyn til folkesundheden, da mink og mennesker kan smitte hinanden, og virusset spredes med lynets hast blandt dyrene.
Foto: TVMidtVest

Mink og mennesker smitter hinanden

TV SYD har spurgt Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen, VeterinærNord, hvorfor alle mink skal aflives:

- Det, man kan sige, er, at så længe der er covid-19 i befolkningen, så er der også en risiko for, at en minkfarm kan blive smittet. Og det, vi ved, er, at smitten kan gå fra mennesker til mink og fra mink til mennesker, og mere ved vi endnu ikke. Vi er ved at se på, om der er andre smitteveje, men der er ikke fundet noget endnu, siger han.

quote

Den her aflivningsstrategi er lavet af hensyn til folkesundheden, så virusset ikke spredes blandt mennesker, og så mutationer ikke sætter kommende vacciner ud af funktion.

Flemming Kure Marker, veterinærchef, Fødevarestyrelsen, VeterinærNord 

Aflivningsstrategien er noget, regeringen besluttede, efter man forsøgte sig med isolering i Nordjylland i sommer, hvor smitten i minkfarmene ramte først, men det var ikke nok til at standse virusset.

- Den her aflivningsstrategi er lavet af hensyn til folkesundheden, så virusset ikke spredes blandt mennesker, og så mutationer ikke sætter kommende vacciner ud af funktion, forklarer Flemming Kure Marker.

Mandag skal minkene på de to ramte farme i henholdsvis Farre ved Give og Måde ved Esbjerg tælles. Det sker af hensyn til den kompensation, minkavlerne skal have af regeringen. Tirsdag og onsdag begynder aflivningen af de mange mink. 

Ifølge Flemming Kure Marker er der 239 flere minkfarme i risikozonerne på landsplan.

Smitten blandt mink blev første gang konstateret i uge 24 på en farm i Hjørring, og siden er godt 100 minkfarme ramt af covid-19.

Covid-19 og mink i Sydjylland: