Kulturarrangører jubler over udsigt til coronapas

Både Musikhuset Esbjerg og Kløften Festival glæder sig over, at der nu kommer et digitalt coronapas. Et lys i mørket og et skridt i den rigtige retning, kalder direktøren og formanden det.

Udover festivalstolen, billetten og en iskold fadøl kan det nu være, du også skal have et coronapas med, når du stempler ind til din næste festival eller skal til koncert.

Et nyt digitalt coronapas er nemlig på vej. I første omgang kan det bruges ved rejser og kan blandt andet vise, om man er vaccineret eller ej. Men det er ikke kun de erhvervsrejsende, coronapasset kan komme til gode. Også resten af erhvervs- og kulturlivet kan få glæde af den ekstra tryghed, som passet kan give.

- Det er en fantastisk idé. Jo før vi får det, jo før kan vi komme i gang, siger Torben Seldrup, direktør for Musikhuset Esbjerg.

quote

Det er en fantastisk idé. Jo før vi får det, jo før kan vi komme i gang.

Torben Seldrup, direktør, Musikhuset Esbjerg

Det er endnu ikke besluttet i hvor høj grad passet skal kunne bruges til at give adgang til eksempelvis festivaller og restauranter. Alligevel glæder både direktøren for Musikhuset og arrangøren for Kløften Festival sig over nyheden.

- Det er et skridt i den rigtige retning og et lyspunkt. Det kan ikke stå alene, men det kan blive en nødvendighed for, at det kan lykkes at afholde festival, siger Anette Kastbjerg, formand for Kløften Festival.

Et digitalt pas

Coronapasset vil være klar ultimo februar, og målet er, at der om tre-fire måneder er fundet en digital løsning, så passet kan findes på mobilen og ikke skal printes på papir. Og netop den løsning har begge kulturinstitutioner efterspurgt.

Men coronapasset kommer ikke til at være hele løsningen. Der bliver også behov for eksempelvis quicktest, så dem, der ikke er vaccineret af den ene eller anden grund, også har mulighed for at komme ind, fortæller Anette Kastbjerg.

Også direktøren for Musikhuset ser quicktest som et godt supplement, men understreger, at hvis coronapasset og en vaccine bliver et krav, så kan det også betyde, at man ikke kan komme til koncert.

- Hvis man ikke ønsker at blive vaccineret, så sætter det også nogle begrænsninger. Der er lande, hvor man skal have visse vacciner, før man må besøge dem, og det her er jo ikke så meget anderledes. Selvfølgelig er det en uheldig situation, men når verden ser ud som den gør, så kan jeg ikke se andre løsninger, siger Torben Seldrup.

Kulturinstitutionerne har ikke samme behov

Om man står to mennesker foran et maleri på et museum eller hundrede foran en scene. Det er to forskellige scenarier og kalder derfor også på to forskellige løsninger, mener museumsdirektør Henrik Harnow, der står i spidsen for syv sønderjyske museer.

- Vi er ikke en lille restaurant eller et koncertsted. Vi har masser af plads og kan regulere rummene og antallet af mennesker – derfor mener jeg ikke, at det er relevant for os. På museer er man ofte ikke så tæt sammen som til en festival, siger Henrik Harnow, der dog godt kan se idéen brugt andre steder.

Direktøren for Museum Sønderjylland fortæller, at det bedste våben for dem er brugen og bookingen af timeslots. På den måde kan gæsterne booke sig ind på en tid, og museet kan styre, hvor mange gæster der er på besøg og til stede.

Kulturarrangøre beder til en udmelding snart

Fælles for alle tre er dog, at de alle ønsker en snarlig udmelding om, hvad resten af året byder på.

Hos Museum Sønderjylland står en splinterny særudstilling, der allerede er brugt penge på at bygge og sætte op, og museet venter på, at publikum kan blive lukket ind. 

I Musikhuset i Esbjerg er der flere arrangementer og koncerter på programmet, som de ikke ved, om de skal aflyses eller afholdes. 

Og hos Kløften Festival er forberedelserne allerede i gang til årets festival i juni. Her har de brug for en afklaring i slutningen af februar eller senest den 1. marts.

- Det er jo ikke bare fordi, at det er dejligt at vide. Det er et behov, hvis vi skal overleve og være der i 2022. Vi skal selvfølgelig handle ansvarligt, men vi har brug for en udmelding, siger Anette Kastbjerg.

Lige nu varer nedlukningen indtil 28. februar, men Torben Seldrup tror ikke på, at han kan få lov til at afholde koncerter, musicals eller stand-up til marts.

- Jeg har et håb om, at vi åbner efter påske. Jeg tror, at det bliver en gradvis genåbning, og hvis det bare betyder, at vi må åbne for 500 mennesker, så gør vi det med glæde. Hvis det er under 500 mennesker, så er det ikke så interessant, for så bliver det svært at få enderne til at hænge sammen for os, siger direktøren for Musikhuset Esbjerg.

Et coronapas vil få betydning for syv ud af ti virksomheder inden for oplevelsesindustrien, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Det siger direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.