Manglende besøg rammer psykisk syge hårdt

Besøgene ville ellers være med til at berolige de psykisk syge og sårbare i en krisesituation, mener regionskredsformanden for SIND Syddanmark.

De syd- og sønderjyske beboere på psykiatriske bosteder har det ikke nemt disse dage.

De må nemlig ikke få besøg under coronakrisen, og det er med til at forværre de tankemønstre, som gør sig gældende hos nogle under en pandemi, mener regionskredsformanden i SIND Syddanmark, Anne Hvidbjerg Jørgensen.

Her er især autister og folk med asperger udfordret, fortæller hun, fordi de har et behov for stabilitet og tryghed i deres hverdag. Når situationen ændrer sig som med coronavirussen, så giver det mange bekymringer til de psykisk syge:

- Mange af beboerne i psykiatrien oplever angstanfald. De er bange for at dø, og at verden går under af coronavirus. Med sådan en voldsom angst har man brug for, at man kan ses med dem, som man er tryg ved og vide, at de har det godt, siger Anne Hvidbjerg Jørgensen, regionskredsformanden i SIND Syddanmark.

Synlig som pårørende

Selvom personalet på bostederne gør, hvad de kan for at skabe trygge og stabile rammer, er der også behov for at kunne holde kontakten til sine pårørende.

Men kommunikationen mellem bosteder og pårørende har ikke været optimal, siger formanden for SIND, Knud Kristensen til Information. Her viser en gennemgang, som Information har foretaget, at 163 bosteder ud af 1605 bosteder landet over har oplysninger om de særlige omstændigheder under coronaepidemien.

Det gør det svært for de pårørende at vide, hvad de skal gøre for at holde kommunikationen og hjælpe deres nære på bostederne i psykiatrien.

Anne Hvidbjerg Jørgensen mener, at bostederne har ansvaret for at fortælle, hvad man kan gøre som pårørende for at holde kontakten under gode forhold.  

Et af hendes bud på en løsning er derfor, at de psykisk syge på bostederne skal mødes med deres pårørende med en plexiglas eller et vindue imellem sig: Så man holder afstand, men stadigvæk er synlig.

Selvom det forslag formentlig heller ikke er optimalt på alle bosteder, er kontakten mellem pårørende og beboere vigtig at opretholde – også under en coronakrise.

- Jeg er ikke fortaler for, at man jager mange pårørende ind på bostederne. Men især autister og folk med asperger er udfordret af, at deres hverdag bliver brudt. Derfor giver det dem en tryghed, når de ser deres pårørende, siger Anne Hvidbjerg Jørgensen.