Smitteudbrud på minkpelserier: Sydvestjysk Pelscenter i Varde er ramt

Der er fundet over 200 smittetilfælde blandt medarbejdere på seks danske minkpelserier. 80 lettiske sæsonarbejdere har fået en positiv coronatest på Sydvestjysk Pelscenter i Varde.

Der er den seneste uge fundet over 200 smittetilfælde blandt ansatte på seks minkpelserier i Danmark.

Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på Twitter.

- Smitteopsporingen arbejder på højtryk for at bryde smittekæderne, skriver styrelsen.

Hos Statens Serum Institut har faglig direktør Kåre Mølbak tidligere sagt, at det i forhold til risikoen for at blive smittet med coronavirus er farligere at arbejde i minkbranchen end i sundhedsvæsenet.

Til TV 2 siger Svend Pedersen, der er formand for Sydvestjysk Pelscenter i Varde, at 80 af hans medarbejdere er testet positive med corona. Han er dog skeptisk overfor testresultaterne, og derfor er flere medarbejdere blevet omtestet. Sydvestjysk Pelscenter har i alt 180 medarbejdere.

Sæsonarbejdere ramt af smitte

Borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl (V), oplyser til TV SYD, at de smittede medarbejdere fra Sydvestjysk Pelscenter er lettiske sæsonarbejdere, som alle er indkvarteret på et feriecenter i området. 

- De er kommet hertil for at løse en opgave og er testet, før de kom herop. De bor i et feriecenter, hvor de har gode boligforhold. Nu drejer det sig om at få stoppet smittespredningen, så den ikke vandrer videre derfra, siger Erik Buhl.


Derfor er tre raske sæsonarbejdere blevet isoleret fra gruppen af smittede, og borgmesteren fortæller i øvrigt, at kommunen er i tæt dialog med myndighederne for at få bremset smitten.

Tæller ikke med i statistikken

Varde Kommune har oplevet en stigning i antallet af smittetilfælde de seneste dage. Tirsdag lyder smittetallet på 90. Det betyder, at 190,2 borgere er ramt af corona per 100.000 indbygger. Ifølge Erik Buhl tæller de smittede sæsonarbejdere dog ikke med i statistikken.

- Så vidt jeg er orienteret, tæller de ikke med, når de ikke har fast bopæl i Danmark, siger Erik Buhl.