Sommerspil under coronapres: Hjælp os!

Forsamlingsforbuddet, der skal forhindre spredning af coronasmitte, sætter de velkendte sommer- og festspil i en svær situation. Nu sender de en samlet appel om hjælp til kulturministeren.

Coronakrisen rammer vidt og bredt i denne tid. Mange kulturinstitutioner er tvunget til at holde lukket, og en begrænsning af forsamlingsretten til maksimalt 10 personer sætter en naturlig stopklods for de kulturelle udfoldelser på for eksempel teaterscenerne rundt omkring.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har, i samarbejde med Folketingets øvrige partier, skruet hjælpepakker til kulturlivet sammen. Der er dog en særlig gruppe af teater-folk, som føler sig overset i dén sammenhæng - og det er fest- og sommerspillene over hele landet.

Nu er ti af dem gået sammen i en appel om hjælp, der er sendt til kulturministeren og samtlige kulturordførere i Folketinget.

- Formålet med vores brev til ministeren er at gøre opmærksom på, at vi også er en stor del af de kulturtilbud, der findes i sommerlandet. Kulturen om sommeren er mere en bare festivaler og museumsbesøg. De ti sommerspil, der er med i henvendelsen, kan vel mønstre i omegnen af 150.000 tilskuere og et par tusinde eller flere frivillige tilsammen. Så vi håber naturligvis, at det kan udløse en form for hjælp, siger Janus Lynggaard, der er formand for Jels Vikingespil.

Sommerspil med i fællesappel til kulturministeren

Varde Sommerspil

Frederikssund Vikingespil

Palsgaard Sommerspil

Frøbjerg Festspil

Kolding Festspil

Ruds Vedby Borgspil

Nyborg Voldspil

Hjørring Sommerspil

H.C. Andersen Festspillene

Jels Vikingespil

Fra overskud til million-underskud

For Jels Vikingespil betyder de nuværende corona-foranstaltninger, at foreningen bag i stedet for et budgetteret overskud på 500.000 kroner må forvente et underskud på en million kroner. Ifølge formanden så vil Jels Vikingespil overleve udfordringen, men det er formentlig ikke alle sommerspil, der er polstrede nok til at overleve. 

- Uanset om man laver H.C. Andersen-spil, klassisk musicalteater eller vikingespil, så tænker jeg, at vi som foreningsland og kulturland bliver fattigere, hvis en af spillene må lukke helt. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi har nogle store, seriøse spillere indenfor amatørteater. Vi får jo skabt nogle enorme fællesskaber og nogle kulturtilbud, som - for vores vedkommende - trækker publikum til fra hele Danmark og også fra Tyskland. Så der er også en turismevinkel i det her, mener Janus Lynggaard.

Fire af de i alt ti sommerspil, der er gået sammen om henvendelsen til politikerne, kommer fra Syd- og Sønderjylland. Se hvilke nedenfor.

TV SYD har forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S), hun er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

Sommerspil i Syd- og Sønderjylland

Jels Vikingespil - et årligt tilbagevendende dansk friluftsspil. Hver sommer siden 1977 har frivillige opført vikingespil på friluftsscenen tæt ved Jels Nedersø, Rødding. Vikingespil er friluftsteater om vikingetiden og kan indeholde både drabelige fægtekampe og glødende romantik. 

 

Kolding Festspil - et friluftsspil, der tilstræbes holdt hvert år. Festspillet er drevet af Dronning Dorothea Teatret, og foreningen bag har til formål at lave teater på amatørbasis - med professionelt tilsnit. Festspillet foregår på Kolding Amfiscene. 

 

Palsgaard Sommerspil - et friluftsteater, som har til huse på Gudrun Schous Friluftsscene i herregården Palsgaards slotspark ved Juelsminde. Sommerspillet har eksisteret siden 1972, hvor man spillede “En skærsommernatsdrøm”.

 

Varde Sommerspil -  friluftspil drevet af amatørteaterforeningen 7-kanten. Siden 1978 har amatørscenen hvert år opført velbesøgte sommerspil på amfiteaterets bøgescene i Arnbjergparken.