Zoologiske haver og museer må åbne straks

Zoologiske haver må allerede åbne dørene for gæster i dag. Det vil ganske givet bringe glæde i dyreparker som Givskud- og Blåvand zoo.

Kulturinstitutioner som museer, teatre, biografer og zoologiske haver får lov til at åbne straks. Det viser en aftale mellem Folketingets partier.

Aftalen er resultatet af onsdagens lange forhandlinger mellem partierne, som begyndte klokken 12.30 og sluttede kort før midnat.

Museerne, teatrene og de zoologiske haver var egentlig sat til at skulle indgå i fase 3 af genåbningen af samfundet under coronakrisen. Denne fase begynder 8. juni.

På grund af de positive tal for smitte med coronavirus i den seneste tid bliver gruppen, der har været lukket siden midt i marts, i stedet en del af den udvidelse af den igangværende fase 2, som partierne onsdag har aftalt.

Statens Naturhistoriske Museum i København har flere lokationer, og af disse åbner Botanisk Have 26. maj som den første for besøgende.

9. juni åbner de øvrige lokationer, herunder Zoologisk Museum.

- Vi arbejder på højtryk for at give vores besøgende i haven og på museerne en god og tryg oplevelse.

- Det tager tid, men vi slækker ikke på sikkerheden, siger Peter C. Kjærgaard, som er museumsdirektør for Statens Naturhistoriske Museum, i en pressemeddelelse.

Ikke mindst de zoologiske haver har været i vælten under coronakrisen.

For omkring to uger siden blev regeringen og Folketingets partier enige om at åbne for zoologiske anlæg, hvor gæsterne kan transportere sig rundt i bil.

Til gengæld fik blandt andet de zoologiske haver i landets store byer ikke lov til at åbne, hvilket for eksempel Zoologisk Have i København var stærkt utilfreds med.

Det blev dog efterfølgende irettesat af erhvervsminister Simon Kollerup (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S), og derfor droppede de zoologiske haver planerne om at åbne.

Den administrerende direktør i Zoologisk Have i København, Jørgen Nielsen, har udtrykt frustration over udviklingen.

Selv om hans zoologiske have får del i regeringens hjælpepakker, står den til et underskud på 50 millioner kroner i 2020.

/ritzau/