Årets kæmpegræskar er født af lokal rekordholder

Sidste års vinder har haft en finger med i spillet på det græskar, der netop har vundet DM i kæmpegræskar i Tivoli i København.

Årets vinder af DM i kæmpegræskar blev ikke rekordindehaveren fra Ribe, Jens Peder Skønager, der ikke havde et stort nok græskar til at komme med til årets afgørelse i hovedstaden.

Men på trods af det, så har han alligevel haft en finger med i spillet.

- Jeg har nogle gode gener, jeg har et frø fra sidste års vinder af DM, fortæller Henrik Jensen, der er caféejer i Græsted og dette års vinder af DM i Kæmpegræskar.

497,6 kilo. Således lyder vægten på årets tungeste græskar, og det er et godt stykke fra den danske og nordiske rekord, der blev sat af Jens Peder Skønager sidste år med 970,5 kilo.

Rekorden inspirerede nemlig dagens vinder til sidste år at investere en flad 20'er i et frø fra Jens Peder Skønager, der de sidste to år har affødt en vinder af konkurrencen. En investering, der har givet pote og sikret, at det igen i år er et frø fra Ribe, der har taget sejren.

- Jeg har hørt nogen sige, at det er 90 procent held og 10 procent genetik, vand, gødning og varme, siger dagens vinder, Henrik Jensen efter dagens konkurrence. 

Lokale i bunden

Selvom det gik godt for et lokalt frø, så gik det dog knap så godt for flere af deltagerne i Syd- og Sønderjylland.

Her er de ti græskar til finalen til DM i Kæmpegræskar opstillet efter vægt.
Her er de ti græskar til finalen til DM i Kæmpegræskar opstillet efter vægt.
Foto: Thomas Laursen

Tættest på årets vinder var Tage Svendsen fra Vejen med et græskar på 297,8 kilo. Dernæst fulgte Linda Rosenmay fra Esbjerg med 160 kilo, mens de to bundplaceringer blev givet til Andreas Carstensen fra Rødekro på 89,6 kilo og nederst Lone Bjerg fra Outrup med 87,8 kilo.

- Vi var jo placeret efter, hvor store vi troede de var, og der rykkede jeg en plads frem, så det er jeg tilfreds med. Jeg forventede, at den vejede 150 kilo, så det er da dejligt, at den kom op på 160 kilo, siger Linda Rosenmay, der fik en femteplads. 

Nu stammer årets vinderfrø som bekendt igen fra Jens Peder Skønager i Ribe, men det får ikke Linda Rosenmay til at kaste sig over frøene med det samme.

- Ah, nu rådnede hans egne jo i år. Vi tror mere på god og kærlig pleje, selvfølgelig er der noget med generne, men der er også gode gener i andre græskar. Vi må se på det, siger hun.

Men uanset hvad, så hæver hun baren for næste års resultat.

- Vi ved jo først om vi skal afsted næste år, når vi ved om vi har et græskar til det, men vi går da efter at levere en på 200 kilo næste år, lyder det fra hende.

Årets Kæmpegræskar