DMI: Kraftig blæst og forhøjet vandstand rammer søndag

Præcis én uge efter at kraftig blæst og forhøjet vandstand ramte Vestkysten tyder alt på, at situationen gentager sig i løbet af søndag og mandag.

Opdateret med DMIs seneste prognose.

En meget kraftig jetstrøm ligger i øjeblikket over Atlanterhavet og danner grobund for dannelse af dybe og kraftige stormlavtryk mellem Island og Skotland.

Søndag og mandag tager lavtrykkene turen ind mod den centrale del af Skandinavien. På sydsiden af lavtrykkene blæser det kraftigt, og det får vi at mærke søndag og mandag, lyder det fra DMI.

Allerede i nat blæser det op fra sydvest og ved Vestkysten forventes hård kuling og mange steder vindstød af stormstyrke.

Søndag tiltager vinden yderligere og flere steder får vi op til hård kuling fra sydvest med vindstød af stormstyrke, ved kysterne lokalt op til stormende kuling og vindstød af stærk storm.

Den kraftige vind fra sydvest vil ligeledes resultere i forhøjet vandstand, og som prognoserne ser ud lige nu kan vandstanden i Vadehavet nå 2,5 - 3 meter.

Søndag ventes flere steder op til hård kuling fra sydvest med vindstød af stormstyrke, ved kysterne lokalt op til stormende kuling og vindstød af stærk storm.

Det vil kunne mærkes i havne- og sommerhusområder eksempelvis på Rømø og Fanø. Det vil også endnu en gang oversvømme Tarphagebroen.

- Vi har helt faste procedurer for, hvad der skal sættes i værk med varsler om højvande og stormflod. Vi følger situationen løbende hen over weekenden, siger vagtchef Torben Møller, Syd- og Sønderjyllands Politi, til TV SYD.

Foruden kraftig blæst og forhøjet vandstand venter DMI også en del regn. Frem til mandag aften kan det på landsplan blive til mellem 20 og 40 millimeter regn - mest i den vestlige del af landet.

Usikkerheden både hvad angår vindstyrke og vandstand er endnu ret stor. Det skyldes, at bare mindre ændringer i lavtrykkenes bane og udvikling kan få stor betydning i forhold til vindens styrke og retning og dermed også vandstanden.