Gymnasieelevers julekalendere bliver lukket på stribe - men ikke på gymnasium i Esbjerg

På flere gymnasier rundt i landet, skrider ledelsen hårdt ind, når eleverne har en julekalender, hvor de deler billeder af hinanden. På Rybners Gymnasium i Esbjerg er sagen dog en anden.

“I dag skal vi hylde en fyr, der med sit smil gør hver en pige blød i knæene og giver rødblussende kinder”.

Sådan begynder et af opslagene i den Instagram-julekalender, som elever fra Rybners Gymnasium i Esbjerg har lavet.

Hver eneste dag i løbet af december bliver der lavet et nyt opslag med en præsentation af en elev, “som er øjenguf på gangen i dagligdagen”, som det lyder i beskrivelsen på den ene af de i alt to kalendere. Der er både en julekalender med drenge og en med piger.

Det er dog ikke første gang, at man hører om et gymnasium, hvor elever har lavet en julekalender, hvor der bliver delt billeder af andre elever via eksempelvis Instagram.

TV SYD har i den seneste tid kunne fortælle om episoder på Munkensdam, Horsens Gymnasium og HF, mens man også har haft noget lignende i Aalborg, hvor rektoren vil have kalenderen stoppet.

Sådan forholder det sig dog ikke på Rybners Gymnasium.

Elever skal give samtykke

Her har julekalenderen fået lov til at køre - men ledelsen holder dog øje med, hvad der foregår, oplyser Olaf Rye, der er administrerende direktør.

quote

Når det kører så fint hos os, behøver ledelsen ikke at blande sig

Mads Hansen, elev på Rybners Gymnasium

TV SYD har talt med nogle af de elever, der har gemt sig bag lågerne i årets julekalender.

De fortæller, at julekalenderen fungerer på den måde, at elever kan indstille hinanden via en profil på Instagram. De elever, der får flest indstillinger, bliver derefter spurgt, om de vil være med i julekalenderen, og om de har nogle billeder, som må bruges i opslaget.

Dermed gives der altså samtykke, før der bliver delt billeder af en elev.

Det er også noget af det, som ifølge nogle af eleverne er med til at gøre julekalenderen til noget positivt fremfor noget negativt, som nogle af de eksempler, der har været fra andre gymnasier.

- Når det kører så fint hos os, behøver ledelsen ikke at blande sig, fortæller 2. g-eleven Mads Hansen, som synes det er fint, at gymnasiet ikke griber ind, så længe der ikke er nogen, der er kede af det over kalenderen.

- Hvis der opstår problemer med det, skal skolen selvfølgelig gøre noget, siger han.

Fungerer godt

Mads Hansen er selv en af de elever, som har gemt sig bag en af lågerne.

Den oplevelse deler han blandt andre med Kalle Winther fra 3.g.

- Af hvad jeg hører, så er der generelt god stemning omkring julekalenderen, siger Kalle Winther.

Han har også hørt om nogle af sagerne fra de andre gymnasier, hvor skolernes ledelse valgte at sige stop.

- Det har slet ikke været et fokus, fordi det fungerer så godt her på Rybners, siger 3.g-eleven og tilføjer, at julekalenderen så dagens lys, da han gik i 1.g.

Siden har den løbende skiftet hænder - dog uden at nogen ved, hvem der står bag.

Ikke noget ledelsen vil forbyde

Hos ledelsen på Rybners Gymnasium ved man heller ikke, hvilke elever der står bag Instagram-julekalenderen.

quote

Selvfølgelig kigger vi på billederne hver dag og sørger for, at det ikke har nogen seksuel karakter

Olaf Rye, administrerende direktør for Rybners

Administrerende direktør Olaf Rye fortæller, at skolens ledelse blev opmærksom på, at kalenderen eksisterede, i december sidste år. Dengang tog man en snak med eleverne, ligesom man også har taget kontakt til dem op til december i år.

- Vi har sagt, at vi ikke synes, at de skal gøre det, fordi at der er så meget debat om det, men det er ikke noget, vi kan forbyde, siger han og understreger, at det er en julekalender, som bliver lavet i elevernes fritid.

Ifølge administrerende direktør hos Rybners, Olaf Rye, har skolen kendt til julekalenderen i et års tid. Ifølge en elev har den eksisteret i to.
Ifølge administrerende direktør hos Rybners, Olaf Rye, har skolen kendt til julekalenderen i et års tid. Ifølge en elev har den eksisteret i to.

Ifølge Olaf Rye holder ledelsen dog stadig øje med, hvad der foregår i julekalenderen.

- Selvfølgelig kigger vi på billederne hver dag og sørger for, at det ikke har nogen seksuel karakter. Men det har det ikke haft indtil videre. Det, vi også har hæftet os ved, er, at der både er en drenge- og en pigekalender, så man ikke bare kører ensidigt på pigerne, siger Olaf Rye og slår fast:

- Det er jo ikke forbudt at tage to billeder af sig selv og sige, at de må blive lagt op. Det er jo noget, der sker privat. Men det er klart, at vi griber ind, hvis der er noget, der ikke er etisk korrekt.

Et selvtillidsboost

Ifølge de elever som TV SYD har været i kontakt med, giver julekalenderen noget at snakke om blandt eleverne.

Og det er ikke det eneste. Ifølge Mads Hansen betyder det også noget at blive udvalgt til at være bag en af lågerne i julekalenderen.

“Hej smukke. Mange mener du er en af Rybners’ nissedrenge. Har du nogle billeder af dig, som vi vil kunne smække op?". Sådan lød den besked, som folkene bag julekalenderen sendte til 2.g-eleven Mads Hansen, da de ville have ham med bag en af lågerne.
“Hej smukke. Mange mener du er en af Rybners’ nissedrenge. Har du nogle billeder af dig, som vi vil kunne smække op?". Sådan lød den besked, som folkene bag julekalenderen sendte til 2.g-eleven Mads Hansen, da de ville have ham med bag en af lågerne.

- Det er jo et stort selvtillidsboost, for man bliver jo rost, og det er jo en anerkendelse at få, siger 2.g-eleven, der ikke er bekendt med, at nogen elever har en negativ oplevelse i forhold til kalenderen.

- Blandt min vennekreds har jeg ikke hørt om nogen, der bliver kede af, at de for eksempel ikke kommer med i en af lågerne, fortæller han.