Kørelærere er frustrerede over ikke at kunne komme prøve-pukkel til livs

Flere køreskoler i Syd- og Sønderjylland har elever, der længe har været klar til både teori- og køreprøver. Men til stor frustration er der stort set ingen tider at booke.

De fleste af os kender til følelsen, der kommer op i kroppen, når der opstår kø på vejene. 

Frustration.

Dén følelse står mange køreskolelærer med for tiden. Ikke fordi der er kødannelse på vejene, men fordi de oplever alenlange ventetider til at bestille tid til teori- og køreprøver.

- Der er slet ikke nogle tider at booke. Bookingsystemet er fuldstændig støvsuget for tider i hele Syd- og Sønderjyllands Politikreds. Det er en rigtig øv-situation.

Sådan lyder det fra Thomas Helligsø Jensen, der er indehaver af Thomas’ Køreskole i Esbjerg. Han står i den situation, at han til stor frustration ikke kan få reserveret tider hos en køresagkyndig til sine køreskoleelever.

- Vi mangler ti teori- og 28 køreprøver, og det er jo enormt frustrerende for os, men ikke mindst for eleverne, siger han.

quote

Det er en kamp uden lige. Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Elsebeth Munch, indehaver af Midtbyens Køreskole i Horsens.

Ventetiden koster

Frustrationen deler Thomas Helligsø Jensen med flere andre køreskoler i landsdelen. Blandt andet Midtbyens Køreskole i Horsens.

- Det er en kamp uden lige. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i de 36 år, jeg har været kørelærer, siger Elsebeth Munch, der er indehaver af Midtbyens Køreskole i Horsens.

Hos Midtbyens Køreskole i Horsens mangler de på nuværende tidspunkt at få 18 elever til køreprøve. Så længe, der ingen tider er at hente, kan køreskoleelverne ikke få afsluttet forløbene, hvilket koster både ekstra tid og penge.

- Igangværende elever jo er tvunget til at købe flere køretimer for at vedligeholde kørslen. Så det er jo ikke sjovt for hverken eleverne eller os, at vi ikke kan få afsluttet forløbene og heller ikke kan sige, hvornår det begynder at bliver bedre, siger Elsebeth Munch.

Flere steder i landsdelen har man taget konsekvensen af de lange ventetider og reduceret antallet af deltagere på kørerskoleholdene. Det gælder blandt andet i Vejen.

quote

Vi plejer at have 12 elever på hvert hold, og nu lukker vi dem ved otte deltagere.

Karin Bork, medindehaver af Vejen Køreskole.

- Vi har valgt at gøre vores nye hold mindre. Vi plejer at have 12 elever på hvert hold, og nu lukker vi dem ved otte deltagere. Og det er simpelthen, fordi vi ikke kan få dem igennem. Vi vil jo bare komme til at lave puklen større, hvis vi fortsætter i samme spor, siger Karin Bork, der er medindehaver af Vejen Køreskole.

Hos køreskolen Bk Vejle har man valgt at udskyde opstarten af nye hold i håb om, at puklen til den tid er blevet mindre.

- Jeg har trukket opstarten af vores nye hold tre uger. Egentlig skulle de være startet 1. september, men vi har været nødt til at skrive til dem, at de først kan starte 20. september, siger indehaver Malene Christensen.

I Esbjerg er Thomas Helligsø Jensen begyndt at overveje alternativer til afvikling af forløb for at sprede puklen ud.

- Lige nu kører vi med to teoritimer om ugen, men vi har da snakket om at gå over til én gang teori om ugen, fordi vi ikke ved, hvad fremtiden bringer, siger han.

Peger på flere pukkel-årsager

De kaotiske tilstande med lange ventetider til prøver har stået på i flere måneder. Dog skyldes det ikke udelukkende coronapandemien og nedlukninger. 

quote

Puklen er på ingen måde opstået alene på grund af corona og nedlukning.

Elsebeth Munch, indehaver af Midtbyens Køreskole i Horsens.

Flere køreskoler i Syd- og Sønderjylland peger på, at puklen også er opstået grundet manglende ressourcer til varetagelse af opgaven.

- Lige nu er der to køresagkyndige i Horsens, hvor der plejer at være tre-fire hver dag. Så puklen er på ingen måde opstået alene på grund af corona og nedlukning. Det hænger i høj grad også sammen med, at politiet er underbemandet, siger Elsebeth Munch, der udover at være kørelærer også er formand i Horsens og Omegns Kørerlærerforening.

Samme udmelding kommer fra Malene Christensen fra køreskolen Bk Vejle.

- Vi har haft møde med politiet, som siger, at det ikke har flere ressourcer at give af, så der kommer ikke ret mange tider ud for tiden.

Sidste år blev det meldt ud, at kørekortområdet fra 1. oktober i år flytter fra politiet til Færdselsstyrelsen. Dermed samles både ansvaret for reglerne på området og den mere praktiske del med teori- og køreprøver under samme myndighed.

Men køreskolerne ved endnu ikke, hvordan tingene kommer til at være, når overgangsperioden er ovre.

- Vi har ikke fået oplysninger om, hvor mange sagkyndige vi får til den tid. Derfor er vi lidt tilbageholdende med at få for mange elever i gang, for når vi ikke kan komme af med dem, vi har, så har vi jo et stort problem, siger Elsebeth Munch, indehaver af Midtbyens Køreskole i Horsens.