TV der bevæger dig

Nu kommer der retspsykiatriske sengepladser i Esbjerg

Der mangler sengepladser til et stigende antal kriminelle psykisk syge, derfor kommer der nu 15 nye sengepladser i Esbjerg.

Psykiatrisk afdeling i Esbjerg laver et sengeafsnit om til at kunne huse 15 psykiatriske patienter. Billedet er fra indvielsen af psykiatrisk afdelings udvidelse i 2015. Foto: TV SYD

Flere bliver sendt ud på de retspsykiatriske afdelinger, men pladserne er for få. Derfor bliver et almindeligt psykiatrisk sengeafsnit på psykiatrisk afdeling i Esbjerg nu lavet om til at kunne huse 15 psykisk syge, der har begået kriminalitet.

Selvom vi har udvidet antallet af retspsykiatriske pladser i Middelfart, så har vi ikke haft pladser nok.

Thies Mathiasen (DF), udvalgsformand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark.

- Esbjerg har allerede løftet opgaven i en rum tid, hvor retspsykiatriske patienter er blevet indlagt på almen psykiatriske afdelinger. Derfor har de i Esbjerg erfaring med den slags patienter og derudover et personale, hvor nogen allerede interesserer sig for opgaven, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen, der er sygehusdirektør for Psykiatrisygehuset, Region Syddanmark.

Overgangen fra almene til retspsykiatriske patienter kommer til at kræve et større personale, og derfor har afdelingen i Esbjerg fået udvidet sit budget med 6,9 millioner kroner årligt.

Læs også Coronakrisen stopper ikke behandling i psykiatrien

Udover Esbjerg findes der i Region Syddanmark også retspsykiatriske sengepladser i Middelfart. Med de nye pladser i Esbjerg vil der i alt være 99 sengepladser i Region Syddanmark.

- Selvom vi har udvidet antallet af retspsykiatriske pladser i Middelfart, så har vi ikke haft pladser nok. Med åbningen af det nye afsnit i Esbjerg får vi både flere senge og flere behandlingssteder i regionen at gøre godt med. Det vil være med til at give flere psykiatriske patienter mulighed for hurtig behandling tæt på hjemmet og i sikre rammer, der er tilpasset deres behov, siger Thies Mathiasen (DF), der er udvalgsformand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark.

Sluser og sikrede døre og vinduer

Afdelingen vil stå klar til september næste år, og ombygningen til en retspsykiatrisk afdeling kommer til at betyde store ændringer. Blandt andet skal der bygges en mur omkring sengeafsnittet.

De indlagte kan være alt fra psykisk syge, der har begået et simpelt tyveri til dem, der har begået drab.

Charlotte Rosenkrantz Josefsen, sygehusdirektør for Psykiatrisygehuset, Region Syddanmark.

- Det er patienter, der er svært psykisk syge og har begået kriminalitet. Derfor skal afdelingen ændres, så der er gode forhold for at behandle dem, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Det betyder, at vinduer og døre skal skiftes, gårdhaven skal gøres større, og der skal laves slusesystemer for at sikre patienter og ansatte på afdelingen.

- De indlagte kan være alt fra psykisk syge, der har begået et simpelt tyveri til dem, der har begået drab, siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen.

Læs også Manglende besøg rammer psykisk syge hårdt

Ombygningen betyder, at der bliver færre sengepladser til de øvrige psykiatriske patienter på afdelingen. De vil fra november og henover årsskiftet blive tilknyttet psykiatrien i Vejle, der udvider sit sengeantal senere i 2020.

Mest sete på tvsyd.dk