Politiet advarer mod data-kidnappere der kræver løsepenge

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer om, at data-kidnappere i stor stil kræver løsepenge for at låse filer op, som it-kriminelle har fået adgang til ved at lokke folk til at klikke på falske links.

Politiet modtager nemlig i disse dage mange anmeldelser fra borgere, der har modtaget ukendte e-mails i deres indbakke.

Fælles for mailsene er, at de alle ser ud til at være kvitteringer for en ordre, og der er vedhæftet et link, hvor modtageren kan se bestillingen. Ved at klikke på linket downloader man imidlertid en virus, der straks går i gang med at kryptere indholdet på computeren. Det er blandt andet fotos, office-dokumenter, pdf-filer osv., der bliver påvirket.

Dde gode råd er: SLET, SLET, SLET, siger specialkonsulent Christian Østergård.
Dde gode råd er: SLET, SLET, SLET, siger specialkonsulent Christian Østergård.

Og krypteringen betyder, at filerne ikke længere kan ses.

Gerningsmanden forlanger så en løsesum for at udlevere en kode, der kan låse filerne op igen.

quote

Åbn aldrig ukendte mails og dobbelttjek altid vedhæftede filer, da de kan være sendt med henblik på at hacke sig adgang til dine personlige oplysninger

Christian Østergård, specialkonsulent, Syd- og Sønderjyllands Politi

-  Vi låser døren til vores hjem og er skeptiske, når noget lyder for godt til at være sandt. Åbn aldrig ukendte mails og dobbelttjek altid vedhæftede filer, da de kan være sendt med henblik på at hacke sig adgang til dine personlige oplysninger. Så de gode råd er: SLET, SLET, SLET, siger specialkonsulent Christian Østergård fra politikredsens kriminalpræventive sekretariat i advarselen, som politiet har udsendt. 

Gode råd