To kvinder evakueret fra Syrien er varetægtsfængslet

To af de i alt tre kvinder, der i dag har været i grundlovsforhør, er nu blevet varetægtsfængslet. Det skete ved retten i Esbjerg og i Kolding.

Opdateret med information om, at den 37-årige kvinde også er varetægtsfængslet.

De to kvinder, der er i dag har været i grundlovsforhør for terrorsigtelser, er nu blevet varetægtsfængslet.

I Kolding har retten idømt en 37-årig kvinde næsten fire ugers varetægtsfængsling. Det oplyser Sydøstjyllands Politi.

- Det er selvfølgelig en skuffelse for os, for hun har jo siddet i over to et halvt år i de her fangelejre. Så vi håbede, at dommeren kunne løslade hende i dag, men det kunne han så ikke, og så havde vi håbet, at hun kunne være anbragt med børnene, men det ville dommeren så ikke. Det er selvfølgelig ærgerligt, siger Tyge Trier, der er forsvarsadvokat for den 37-årige kvinde. 

Grundlovsforhøret i Kolding foregik bag lukkede døre, men forsvarsadvokaten fortalte efter forhøret, at kvinden sagde ord i retten. 

- Hun erkender, at hun har været dernede og haft en eller anden rolle som husmor og mor for børnene, og hun erkender, at hun har været i Raqqa efter, at der kom det her forbud mod at opholde sig i Raqqa, så hun har et langt stykke af vejen erkendt, at hun har været i Syrien, siger Tyge Trier efter grundlovsforhøret.

Kvinden har dog valgt at kære afgørelsen til Vestre Landsret.

Anden kvinde fængslet

Ved retten i Esbjerg er den 34-årige kvinde, der er hentet hjem fra Syrien, er efter et grundlovsforhør blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Kvinden er sigtet for fremme af terrorvirksomhed og for indrejse og ophold i et konfliktområde.

Hun er etnisk dansk og har fem børn i alderen to til 13 år gammel, men hertil har retten også bestemt, at kvinden ikke må se sine børn de næste fire uger, hvilket hun er 'meget ulykkelig over', forklarer hendes advokat Mette Grith Stage til TV 2.

- Det er ikke på grund af hende selv. Det er jo ikke fordi, at hun sidder og piber, fordi nogen skal have ondt af hende, men hun er meget ulykkelig over det af hensynet til sine børn, siger Mette Grith Stage. 

Advokaten gik efter, at kvinden kunne varetægtsfængsles i surrogat, men det afviste retten, og derfor må kvinden kun se sine børn i en halv time om ugen med politiet ved sin side og ikke ringe til andre end sin advokat. 

- Så det bliver rigtig stramt for at sige det rent ud i forhold til børnene, siger Mette Grith Stage. 

'Ikke uegnet som mor'

Grundlovsforhøret skete for lukkede døre på opfordring fra anklagemyndigheden, hvor pressen ikke fik adgang, og det ærgrer forsvarsadvokaten.

- Jeg ville rigtig gerne have fortalt dig og alle mulige andre, hvad min klients bevæggrunde var, da hun tog børnene  med ud af landet, men det må jeg jo ikke. Men det jeg i hvert fald kan sige med sikkerhed, det er, at man klient er bestemt ikke uegnet som mor, siger Mette Grith Stage. 

Kvinden nægter sig skyldig på nuværende tidspunkt.