Oversigt

Borgmester i klemme efter pludselig holdningsændring

Der er kaos i byrådet på Fanø. Da Det Radikale Venstre med borgmester Frank Jensen i spidsen ved seneste byrådsmøde pludselig ikke stemte for at bygge oplevelsescenteret Lycium, var det dråben for Socialdemokratiet og Venstre.

De to partier forlader konstitueringsaftalen på Fanø, som blev indgået efter kommunalvalget i 2021.

- Som følge af måden hvorpå Det Radikale Venstre håndterede deres pludselige kursændring i sagen om Lycium, vælger vi at udtræde af konstitueringssamarbejdet i Byrådet på Fanø, skriver partierne tirsdag i en fælles pressemeddelelse.

Ved det seneste byrådsmøde den 9. oktober kom det som en overraskelse for de andre partier i byrådet, at Det Radikale Venstre ikke længere gik ind for at bygge Lycium, selvom de tidligere havde arbejdet for projektet.

- At ændre holdning til en så vigtig sag som denne over natten, uden dialog med sine politiske samarbejdspartnere er ikke seriøst. Det blev for os dråben, der fik bægeret til at flyde over, står der videre i pressemeddelelsen. 

Når konstitueringsaftalen nu er brudt, står det frit for alle partier at søge nye samarbejdspartnere i fremtiden. Konstitueringsaftalen var indgået mellem Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre og Socialdemokratiet for byrådsperioden indtil 2025.

Formidlingsstedet Lycium skulle ligge ved Fanø Bad. Det er tegnet af arkitektgruppen Bjarke Ingels Group BIG og skulle formidle det enestående naturområde Vadehavet.

Fælles pressemeddelelse fra S og V på Fanø

Udtræden af Konstitueringsaftalen for Byrådet på Fanø.

Som følge af måden hvorpå Det Radikale Venstre håndterede deres pludselige kursændring i sagen om Lycium, vælger vi at udtræde af konstituerinngssamarbejdet i Byrådet på Fanø.

Hvert parti må have sine holdninger og også skifte holdning, det anfægter vi ikke.

At ændre holdning til en så vigtig sag som denne over natten, uden dialog med sine politiske samarbejdspartnere er ikke seriøst. Det blev for os dråben der fik bægeret til at flyde over. 

Der er arbejdet med Lycium i 8 år. Personerne der er tæt på sagen og som brænder for Fanø, har investeret et hav af timer og kroner, bl.a. på baggrund af positive signaler fra politikerne. Uanset holdningerne i dette byråd burde sagen være håndteret med største respekt og anerkendelse. Her har særligt en konstitueringsgruppe pligt til at agere velovervejet, koordineret og så vidt muligt mødes om en fælles holdning. Sådan blev det ikke, hvilket vi dybt beklager. Uden det nødvendige lederskab opfatter vi konstituerings-gruppen som opløst, og derfor udtræder vi formelt af gruppen. 

Konstitueringssamarbejdet har i hele byrådsperioden lidt under netop manglende dialog og inddragelse.

Dette er uholdbart når Fanø Kommune befinder sig i en svær situation med tiltagende økonomiske udfordringer og faldende befolkningstal.

Situationen kalder på handling og udvikling. Det vil vi arbejde på i Byrådet.

På vegne af Venstre,  Anders Frey og Erik Nørreby

På vegne af Socialdemokratiet,  Mille Renee Larsen og Johan Brink Jensen.

addarrow_drop_downdeletereorderaddarrow_drop_down